Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Gât strâmb, gât de lup sau torticolis. Cum scăpăm de durere

Gât strâmb, gât de lup sau torticolis. Cum scăpăm de durere

Puțini sunt cei care au avut norocul să nu se confrunte niciodată cu durerea provocată de un gât înțepenit. O poziție nefirească în timpul somnului, orele lungi petrecute la birou sau o activitate prea solicitantă – sunt principalele cauze care pot provoca această afecțiune, cunoscută și sub denumirea de torticolis.

Gât strâmb, gât de lup sau torticolis. Cum scăpăm de durere
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2022   •   09:20

Specialiștii ne recomandă prevenția: o pernă bună sau un guler cervical ne pot ține departe de această situație complet neplăcută. Însă, dacă se întâmplă totuși să râmâi cu gâtul înțepenit, ar fi bine să știi ce ai de făcut. Primul sfat ți-l spun eu: nu trebuie să încerci niciun exercițiu de stretching. Al doilea sfat îl primim de la Alexandru Ilie, specialist în recuperare medicală prin fizioterapie.

O persoană care are gâtul înțepenit simte durere atunci când încearcă să-și îndrepte capul sau să îndoaie gâtul pe partea neafectată.

"Cauzalitatea nu este încă foarte clar cunoscută, dar se presupune că menținerea capului într-o poziție îndelungată de scurtare musculară, când perna, de exemplu, este prea mică și dormi cu capul înțepenit poate conduce la apariția acestui fenomen", a spus Alexandru Ilie, specialist în Recuperare Medicală prin Fizioterapie.

O pernă ergonomică poate fi de ajutor în acest sens pentru că te obligă la o poziție corectă în timpul somnului. 

"Această scobitură la nivel cervical, atunci când stăm pe spate, ea trebuie să existe. Un alt lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că înălțimea dintre umăr și ureche trebuie să fie păstrată fix în această poziție când dormim pe o parte. Principiul este că între ureche și umăr să păstrăm spațiul optim, ca capul să nu se aplece spre umăr când perna este prea mică sau să nu fie împins când perna sau pernele sunt prea mari", mai spune specialistul.

Perna ideală trebuie să fie aleasă corect indiferent dacă preferi să dormi pe o parte, pe spate sau pe burtă.

O pernă care să respecte cât mai mult din criteriile ortopedice este aceea la care avem în zona centrală un spațiu propice pentru a păstra curbura cervicală. Lateralele ei trebuie să fie întotdeauna mai mari pentru a putea păstra o condiție de păstrare a distanței dintre ureche și umăr. Și, nu în ultimul rând, un lucru care consider că este destul de interesant să aibă posibilitatea de a avea un astfel de suport cu ajutorul căruia să poți să reglezi perna pe înălțime.

Dacă totuși te trezești cu gâtul înțepenit, poți face o serie de lucruri pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii.

"Dacă am gâtul, de exemplu, aplecat și răsucit spre partea dreapta să nu încerc să îl forțez să mă deschid și să mă duc în partea opusă, pentru că nu fac decât să întrețin acest status. Recomandarea este să pun palma pe partea de rotație, să încerc să aplec capul și mai mult spre umărul meu drept, în cazul de față, mențin contracția 2-3 secunde și apoi relaxez. Practic, apelez la un mecanism foarte cunoscut de reflexie neuro-musculară prin care după ce un mușchi este tensionat va avea tendința automată de relaxare."

De asemenea, este recomandat să aplici un tampon cald sau un pachet de gheață, care poate ușura rigiditatea și durerea gâtului. În cazul în care petreci multe ore la birou, pentru prevenție, specialiștii recomandă să porți un guler cervical.

"În momentul în care pun un astfel de echipament la gât și îl atașez foarte ușor, câteva astfel de pompe, ajută crierul să înțeleagă că craniul este sprijinit pe o nouă suprafață, iar musculatura care facea sarcina de păstrare a capului în poziție corectă este descarcată. Utilizarea unui asemenea echipament de 2-3 ori pe zi, câte 10 minute, poate relaxa musculatura și evita senzația de tensiune musculară.", mai spune specialistul.

De cele mai multe ori, torticolisul dispare în câteva zile, dacă persoana se odihnește suficient și evită mișcarea gâtului.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close