Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Modalități ușoare și eficiente de a ascunde o cicatrice de gât

Modalități ușoare și eficiente de a ascunde o cicatrice de gât

În ultimii ani, incidența cazurilor de boli ale tiroidei a crescut foarte mult și în țara noastră, iar numărul pacienților care ajung pe masa de operație s-a înmulțit.

Modalități ușoare și eficiente de a ascunde o cicatrice de gât
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Mihăilă    |    17 Ian 2022   •   16:26

Tiroidectomia se face prin realizarea unei incizii la baza gâtului, iar recuperarea postoperatorie este rapidă și, în general, a doua zi după intervenția chirurgicală, pacientul poate fi externat.

În privința cicatricii, există diverse modalități de ameliorare. Cele mai folosite metode sunt Laserul CO2 și Radiofrecvența fracționată, care dau rezultate spectaculoase și vizibile chiar după prima ședință.

Statisticile arată că aproximativ 1.6 miliarde de persoane din întreaga lume prezintă riscul de a dezvolta o afecțiune tiroidiană, iar sute de milioane trăiesc deja cu una. În funcție de stadiul în care se află, specialiștii recomandă tratamentul medicamentos sau intervenția chirurgicală.

''Operațiile de tiroidă sunt de mai multe feluri și sunt individualizate fiecărui pacient și nevoilor pe care le are – poate fi vorba despre o tiroidoctomie pe calea deschisă, deci cu incizie la baza gâtului, care poate să fie mai mică sau mare. Mai poate fi vorba de paratiroidoctomie – paratiroidile fiind niște glande separate complet și asemănătoare doar prin nume. Și excizia unui eventual adenom de paratiroidă se poate face pe incizii mult mai mici, se numește chirurgie minim-invazivă'', a spus Dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie generală.

Orice intervenție are ca scop principal o vindecare cât mai bună a pacientului. Însă, specialiștii rescunosc că sunt o prioritate pentru ei și cicatricile post-operatorii. 

''Să nu uităm că majoritatea pacientelor sunt paciente și, automat, ne preocupă ca femei partea estetică, este vorba despre o cicatrice care este într-un loc extrem de vizbil și ne străduim să o facem cât mai mică sau cât mai puțin vizbilă după ce apucăm să facem operația'', a mai spus Dr. Roxana Boanță.

În primul rând, ca vindecarea să fie cât mai bună, pacientul trebuie să țină cont de recomandările medicului. Timp de o lună, nu are voie să facă efort fizic, să ridice greutăți mai mari de trei kilograme și să facă mișcări de aerobic. De asemenea, în primele 10 zile, ar fi bine să nu conducă mașina.

''Folosesc fir de sutură, deci cât mai puține urme la nivelul pielii. Pacienții trebuie să se întoarcă să scoată firul la 14 zile, se scoate firul și urmărim cicatricea. În principiu, atunci începe perioada în care pacienții pot folosi anumite creme de cicatrizare și cam la o lună  - o lună și jumătate putem să ne dăm seama în ce direcție merge cicatricea. Dacă cumva avem semnale că nu se vindecă așa cum ne-am dorit, atunci este posibil să fie necesar un consult de medicină estetică, de chirurgie plastică, pentru a se putea decide, dacă se fac anumite tratamente'', a menționat medicul specialist.

Așadar, după cel puțin o lună de la intervenția chirurgicală, pacientul va fi evaluat de către un chirurg plastician, care va iniția o metodă de tratament neinvazivă. Scopul tratamentului fiind de a elimina urmele operației.

Laserul Co2 fracțional sau radiofrecvența fracționată sunt doar două dintre metodele care pot fi abordate. Rezultatele sunt spectaculoase și sunt vizibile începând cu prima ședință. De asemenea, procedurile nu sunt dureroase și se realizează cu cremă anestezică. Iar timpul de recuperare este minim, cel mult patru zile.

''Cu procedurile potrivite sunt șanse foarte mari ca cicatricea să dispară chiar și 75-80% sau chiar mai mult. Depinde de vârsta pacientului, depinde de tipul de piele, depinde de ce tendințe de vindecare vicioasă are, depinde de momentul în care se intervine și sunt șanse foarte mari să dispară complet. Eu de obicei le rog pe pacientele mele să aibă răbdare cu corpul lor și să îi dea acestuia timp de vindecare - 6 luni, 9 luni, poate chiar un an, pentru că cicatricea își schimbă de la lună la lună aspectul'', a precizat Dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie tiroidă.

×
Subiecte în articol: Numai de bine ela craciun
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close