Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Radu Tudor: "Camera de Comerț Româno-Americană anunță șocuri pentru România în 2022"

Radu Tudor: "Camera de Comerț Româno-Americană anunță șocuri pentru România în 2022"

Camera de Comerț Româno-Americană avertizează printr-un mesaj transmis public că România se poate aștepta la șocuri economice la începutul anului 2022 din cauza crizei politice.

Radu Tudor: "Camera de Comerț Româno-Americană anunță șocuri pentru România în 2022"
de Gabriel Dano    |    16 Noi 2021   •   20:43

“Pe fondul stabilităţii şi predictibilităţii aşteptate la începutul anului 2021, încrederea în climatul investiţional şi de afaceri oferit de România a ajuns în vară la cote record, iar în septembrie, odată cu declanşarea crizei politice, s-a prăbuşit până la nivelul înregistrat la debutul pandemiei, conform unui sondaj derulat de AmCham între 24 – 28 septembrie. Între timp s-au suprapus agravarea crizei medicale, creşterea inflaţiei, blocajul pe lanţurile de aprovizionare. Instabilitatea, impredictibilitatea şi măsurile impuse fără o evaluare reală a impactului în economie scad apetitul investiţional şi destabilizează companiile prezente în România.

Prelungirea tensiunilor politice are consecinţe nefavorabile pentru climatul investiţional, şi începutul anului 2022 se anunţă a fi o perioadă caracterizată de şocuri suprapuse din sfera ofertei şi cu distorsiuni la nivelul lanţurilor mondiale de producţie, care se resimt deja în sfera industriei", potrivit ArmCharm.

Riscurile macroeconomice care au potențial de a crea dezechilibre majore în lipsa unei abordări coerente și sustenabile pe termen lung sunt:

- accelerarea inflației și pericolul unei spirale inflaționiste

- creșterea datoriei suverane

- dependența ridicată de importurile de energie

- menținerea unui deficit bugetar foarte ridicat

- evoluția demigrafică nefavorabilă, toate amplificate de impactul pandemiei și de eficiența gestionării acesteia, potrivit ArmCharm.

Informația a fost prezentată, marți seară, de Radu Tudor în emisiunea "Punctul de Întâlnire":

 

 

 

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close