Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Geoană: "Avem o suprapunere de crize. România va fi ajutată de țările partenere"

Geoană: "Avem o suprapunere de crize. România va fi ajutată de țările partenere"

Secretar General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, miercuri, în exclusivitate la "Punctul de întâlnire", cum poate reuși România să depășească acest moment dificil cu ajutor important de la celelalte state membre NATO.

Geoană: "Avem o suprapunere de crize. România va fi ajutată de țările partenere"
de Gabriel Dano    |    20 Oct 2021   •   21:12

"Urmăresc ca român și ca lider al Alianței tot ce se întâmplă în toate țările NATO și știu foarte bine că este un moment complicat și că multe lume este mai preocupată de lucrurile imediate, de pandemia care lovește extrem de puternic țara noastră, de probleme legate de facturi, de insecuritate, chestiuni de natură politică.

Dar, ceea ce vreau sa transmit este că, mai ales în momente atât de complicate, un lucru pe care România și românii trebuie să știe ca se pot baza și ne putem baza în continuare, este exact ce reprezintă fundația stabilității, prosperității și democrației noastre care este asigurarea securității României și a întregului spațiu euroatlantic.

De aceea în momente dificile când o țară apelează la solidaritatea altor aliați, de fiecare dată există un răspuns favorabil și mă bucur că un număr de țări din cadrul NATO au răspuns favorabil solicitării României de susținere în acest moment foarte delicat

Faptul că avem în acest moment o suprapunere de crize de natură economică, socială sau sanitară nu ne permite să fie însoțite și de orice formă de îndoială cu privire la securitatea, stabilitatea și protejarea  României ca spațiu aliat de maximă importanță  ", a declarat Mircea Geoană.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu Klaus Iohannis la București pentru a discuta despre securitatea la Marea Neagră

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a fost primit la București de președintele României, Klaus Iohannis.

Austin întreprinde o vizită în regiune iar România este singura țară NATO de pe agenda vizitei sale.

Înaltul oficial american a marcat momentul de miercuri printr-o postare pe Twitter.

"Mulțumiri președintelui Klaus Iohannis pentru primirea de astăzi. Sunt 141 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice iar prietenia dintre popoarele român și american nu a fost niciodată mai puternică", a scris Lloyd Austin.

În cursul dimineții, secretarul american al Apărării s-a întâlnit cu omologul său român, ministrul Nicolae Ciucă.

Pe agenda discuțiilor celor doi demnitari s-au aflat situația de securitate din zona Mării Negre, reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care va avea loc la Bruxelles, precum și evoluția relațiilor militare dintre România și SUA, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Rusia trimite avioane de luptă Suhoi la intercepție deasupra Mării Negre în timpul vizitei lui Lloyd Austin în România

Rusia a trimis două avioane de luptă Suhoi Su-30 pentru a intercepta două bombardiere americane deasupra Mării Negre.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministerul rus al apărării, citat de Reuters.

Conform ministerului rus, este vorba de două bombardiere B-1B.

Reuters menționează că aceste bombardiere supersonice specifice perioadei Războiului Rece au fost inițial proiectate pentru a transporta arme nucleare dar în prezent sunt echipate cu încărcături clasice.

"Avioanele ruse de vânătoare au identificat țintele drept bombardiere strategice supersonice B-1B ale Forțelor Aeriene ale SUA, însoțite de două aeronave de realimentare JC-135, și le-au escortat deasupra Mării Negre. După ce aparatele străine s-au îndepărtat de granița rusă de stat, avioanele ruse au revenit în siguranță la bază", a comunicat instituția, care a difuzat și imagini ale aeronavelor SUA.

Incidentul vine în contextul în care secretarul american al apărării,  Lloyd Austin, întreprinde o vizită în regiune, pe agenda sa aflându-se România, Ucraina și Georgia

Oficialul american a declarat marți, în Ucraina, că Rusia reprezintă un obstacol în calea păcii în estul separatist și a cerut Moscovei să înceteze activitățile destabilizatoare în Marea Neagră și de-a lungul frontierei ucrainene.

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Klaus Iohannis
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close