Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Când va fi introdusă recunoaşterea digitală în România. Sebastian Burduja: "Vom avea servicii ca în Estonia"

Când va fi introdusă recunoaşterea digitală în România. Sebastian Burduja: "Vom avea servicii ca în Estonia"

Ministrul Cercetării face o promisiune majoră pentru România: vom avea servicii digitale ca în Estonia în 8-10 ani maximum. 

Când va fi introdusă recunoaşterea digitală în România. Sebastian Burduja: "Vom avea servicii ca în Estonia"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    12 Sep 2022   •   15:22

Adică până în 2026, vor fi eliminate, treptat, în mare parte, drumurile la ghișeele administrațiilor statului. 

Deja primul pas a fost făcut în procesul de transformare digitală: românii vor putea fi identificați, din 2023, de instituțiile statului prin recunoaştere facială. 

De la jumătatea anului viitor, românii își vor putea înmatricula online mașina și vor putea efectua diverse procese, plăți, pentru a eficientiza timp. Identitatea digitală va juca un rol esențial în acest sens. 

"Avem toate premisele ca de la jumătatea anului viitor fiecare român să se poată identifica într-un mod sigur în raport cu statul. 

E primul pas pentru a accesa un serviciu digital, un serviciu care implică un anumit grad de securitate. 

Deci suntem obişnuiţi cu platforma ghiseul.ro, dar acolo e o platformă de plăţi, iar modalitatea unde mă identific nu trebuie să fie un grad mare de siguranţă", a spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja

De altfel, România are în plan ca în maximum 10 ani să aibă un nivel de digitalizare similar cu cel al Estoniei.

"Cred că un proces de digitalizare a unei economii nu poate dura mai puţin de 10 ani de zile. Asta ne învaţă toate statele şi nu are sens să le vindem acum românilor iluzii că din 2025 - 2026 nu le va mai cere nimeni dosare cu şină şi îşi vor rezolva toate problemele de acasă. 

Ceea ce este important este că am început şi că există fonduri şi voinţă politică necesară, oameni potriviţi care rezolvă problemele digitale", a spus Burduja.

În Estonia cele mai multe servicii de care au nevoie cetățenii se pot face online, mai puțin trei dintre ele: căsătoria, divorțul şi tranzacțiile imobiliare. 

Anunţurile au fost făcute la Antena 3, la Conferinţa naţională realizată în colaborare cu Jurnalul Naţional, dedicată Parcului Științific și Tehnologic de la Măgurele. 

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close