Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Investiţia care a rezolvat problema facturilor uriaşe în Cluj. "Cetăţenii nu vor mai fi îngropaţi de costurile de la energie și gaze"

Investiţia care a rezolvat problema facturilor uriaşe în Cluj. "Cetăţenii nu vor mai fi îngropaţi de costurile de la energie și gaze"

Încă o comună din România a devenit verde și astfel a rezolvat problema facturilor uriașe la energie. 

Investiţia care a rezolvat problema facturilor uriaşe în Cluj. "Cetăţenii nu vor mai fi îngropaţi de costurile de la energie și gaze"
de Georgiana Adam    |    15 Mar 2023   •   13:58

În contextul crizei energetice, tot mai multe comune vor să devină independente energetic. Este și cazul comunei Iclod din judeţul Cluj, unde conducerea primăriei a achiziționat din bugetul propriu aproape 50 de panouri fotovoltaice. 

Astfel primăria, şcoala, sala de sport, casa de cultură, grădiniţa și stadionul din comună sunt independente energetic. Investiția s-a ridicat la 37.000 de euro, iar edilul vrea să extindă proiectul.

"Rata de amortizare a investiției este undeva la trei ani de zile", estimează Emil Ioan Pîrțoc, primarul comunei Iclod.

Citeşte şiBanii pe care orice român ar trebui să îi aibă în casă, în caz de urgenţă

Și planurile pentru a deveni o comună independentă energetic nu se opresc aici. Primarul are în vedere o soluție asemănătoare pentru iluminatul public.

"Pe PNRR avem deja contractată o lucrare de un hectar de panouri fotovoltaice care sa fie infuzată în iluminatul stradal, ceea ce ar face ca tot ce ţine de primărie, ca şi consumatori mai importanți, să fie independent din punct de vedere energetic

Mai avem în plan şi o piațetă smart. Şi ea va fi alimentată tot cu panouri fotovoltaice", mai spune primarul.

Edilul spune că se gândește cu tristețe la momentul în care o să dispară subvenția la energia electrică și gaz. 

"Facturile cad pe cetățeanul de rând care va fi îngropat de costurile de la energie și gaz", apreciază edilul Emil Ioan Pîrțoc.

Și localnicii comunei sunt încântați de acest proiect, ba mai mult decât atât spun că au avut un exemplu bun pe care și ei l-au urmat: trecerea la panouri fotovoltaice.

Centralele instalate sunt în sistem on-grid, ceea ce înseamnă că vor livra surplusul de energie produsă în sistemul național de energie electrică, urmând să beneficieze de compensarea cantitativă a energiei electrice active livrate sau consumate.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close