Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Oraşul din România care se va încălzi cu energie geotermală. Cu cât scad facturile la gaze

Oraşul din România care se va încălzi cu energie geotermală. Cu cât scad facturile la gaze

Într-un mic oraș aflat la câțiva kilometri de municipiul Arad, instituțiile publice vor fi încălzite cu ajutorul apei termale. Astfel, facturile la gaz vor scădea considerabil, iar mediul înconjurător nu va fi afectat.

Oraşul din România care se va încălzi cu energie geotermală. Cu cât scad facturile la gaze
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    16 Dec 2022   •   17:46

Este vorba despre orașul Pecica, unde autoritățile locale s-au inspirat din proiectele asemănătoare realizate în Ungaria de câteva decenii și au văzut că se poate și la noi.

Astfel, folosind energia geotermală, facturile la gaz vor scădea și cu 50%, iar mediul înconjurător nu va fi la fel de afectat.

13 instituții publice din orașul Pecica, printre care se numără școli, grădinițe, centre sociale, sediul poliției și Primăria vor fi încălzite cu ajutorul apei termale.

Oraşul din România se va încălzi cu energie geotermală. Cât scad facturile

"În iarna anului viitor vom încălzi aceste 13 clădiri publice cu apă geotermală şi vom reduce costurile cu 50%", spune Petru Antal, primar Pecica. 

"Trebuie să se foreze două puțuri cu adâncime de 1.200 de metri pentru producţie din care se va scoate apa geotermală, care va fi prelucrată prin pompe de căldură şi trimisă la consumatorii incluși în proiect", spune Alexandru Cristea reprezentant executant lucrări

După 5 ani, energia geotermală va ajunge și la locuințele private. Primăria are în plan să deschidă și un ștrand cu apă termală.

Proiectul este în valoare de peste 26 milioane de lei, din care 98% sunt fonduri europene nerambursabile. 

×
Subiecte în articol: energie geotermală Arad
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close