Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Afecțiunea psihiatrică de care suferă tot mai mulți români, fără să știe. Medic: ”Nu se vindecă!”

Afecțiunea psihiatrică de care suferă tot mai mulți români, fără să știe. Medic: ”Nu se vindecă!”

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție sau ADHD-ul poate apărea și la adulți. Psihiatrul Ioana Silion a explicat la Antena 3 care sunt cauzele și simptomele acestei boli care afectează din ce în ce mai multe persoane.

Afecțiunea psihiatrică de care suferă tot mai mulți români, fără să știe. Medic: ”Nu se vindecă!”
Sursa foto: pexels
de Andreea Cigolea    |    13 Iun 2022   •   10:13

”ADHD-ul poate fi împărțit în trei subtipuri: 

  • tulburarea cu deficit de atenție 
  • tulburarea cu hiperactivitate și impulsivitate care se manifestă mai frecvent la copii și la adolescenți, mai puțin la adulți 
  • varianta combinată, cu deficit de atenție, hiperactivitate și impulsivitate 

Sunt factori predictibili încă din copilărie și adolescență, persoane care vor continua să aibă simptomele respective și la vârsta adultă și anume severitatea simptomelor din copilărie, prezența tratamentului în copilărie, asocierea cu tulburarea de comportament antisocial sau tulburarea opozițională cu probleme de conduită ale adolescenților și comorbiditățile patologic psihice, în special consumul de substanțe și depresie. 

Care sunt cauzele

Cauza este o tulburare de neuro-dezvoltare în copilărie, în dezvoltarea cerebrală a copilului mic. De regulă aceste simptome se atenuează la adulți, dar apar sau se mențin deficitele de atenție și pacienții respectivi nu mai pot funcționa. Își dau seama că odată ajunși la serviciu nu mai pot funcționa, nu sunt atenți, fac greșeli din neatenție, sunt visători, ca și cum nu sunt implicați în ceea ce fac, lumea are senzația că vorbește pe lângă ei, că răspund cu totul altceva la întrebările pe care le primesc sau întrerup persoane atunci când vorbesc sau când sunt ocupate. 

Persoanele afectate au probleme la locul de muncă

Persoanele respective își dau seama că au o problemă ca adult, anticipează că parcursul lor va fi nefavorabil pentru cariera lor, pentru că sunt persoane cu o inteligență și cu un intelect normal și își doresc să fie ajutate ca să poată funcționa pe viitor. Aceste persoane sunt cu o capacitate de concentrare a atenției diminuată, randament professional scăzut, schimbarea locurilor de muncă pentru că apare iritabilitatea, în special atunci când nu te poți concentra și și să faci lucrurile așa cum trebuie devii nervos, irascibil, poți intra în conflict cu colegii, în familie, nu poți îndeplini sarcinile. De asemenea sunt împrăștiate, dezordonate, nu își pot prioritiza activitățile la locul de muncă și ajung tot timpul să rămână în urmă sau să rezolve lucrurile pe ultima sută de metri. Afectează viața în mod direct, primesc reproșuri de la angajator, primesc observații în familie pentru că nu își pot îndeplini obligațiile și întârzie întotdeauna. 

Tinerii care vin la consultație au mecanisme de adaptare pe telefon. Își pun reminder, își pun calendarul din calculator și toată viața lor este un reminder. 

Nu este o boală care se vindecă

Nu este o patologie care se vindecă, este o patologie care se ameliorează cu tratament corespunzător. Diagnosticul este foarte dificil de pus la adult dacă nu vine cu el din copilărie pentru că acesta se poate asocia și cu alte comorbidități psihice precum depresia, consumul de substanțe. Pacienții consumă în special marijuana pentru că îi liniștește, se relaxează și se pot concentră.  

Ei sunt tot timpul în priză, sunt acționați ca un motor intern. Ei nu se pot relaxa nici măcar în timpul liber, lucru care este foarte complicat. Duce la o anxietate și o tensiune permanentă. Oamenii sunt în permanență în imposibilitatea de a funcționa. Apare insomnia, tulburările de alimentație, acești pacienți nu mai pot face diferența între viața personală și profesională pentru că rămân tot timpul în urmă, sunt tentați să lucreze mai mult, deși nu își îndeplinesc sarcinile și nu respectă timeing-ul pe care îl au. 

Beneficiile tratamentului sunt mai mari decât riscurile

Odată pus diagnosticul de ADHD tratamentul este medicamentos, conform ghidurilor internaționale de ADHD, care este același și la copii și la adulți și psihoterapie de tip comportamental pentru căutarea unor mecanisme de adaptare astfel încât să poată funcționa și să își poată duce la îndeplinire sarcinile și activitățile. 

Tratamentul este foarte bine tolerat, sigur că pot apărea, ca la orice medicament, efecte adverse, însă beneficiul este mult mai mare decât eventualitatea unor efecte secundare sau reacții adverse la tratament și există și a doua linie de tratament, și a treia linie de tratament, trebuie făcut tot posibilul pentru că acești pacienți să poată funcționa în condiții civilizate”, a explicat medicul la Antena 3.  

×
Subiecte în articol: hiperactivitate Sfat de sănătate
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close