Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Alimentaţia potrivită pentru urechi sănătoase. Cum se face corect igiena urechii | Dr. Vodă: "Nu mai faceţi atâta curăţenie"

Alimentaţia potrivită pentru urechi sănătoase. Cum se face corect igiena urechii | Dr. Vodă: "Nu mai faceţi atâta curăţenie"

Ştim deja că alimentaţia contează pentru prevenţia multor boli, aşa că astăzi vorbim şi despre sănătatea urechilor noastre. Medicul ORL Ioana Vodă ne spune ce ar trebui să mâncăm pentru a avea urechi sănătoase, dar şi ce ne dăunează. Discutăm şi despre igiena zilnică astfel încât să nu ajungem la dopuri de ceară.

Alimentaţia potrivită pentru urechi sănătoase. Cum se face corect igiena urechii | Dr. Vodă: "Nu mai faceţi atâta curăţenie"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    27 Sep 2022   •   12:09

Contează ceea ce mâncăm pentru că vorbim de sănătatea întregului cap. Contează să mâncăm sănătos, pentru că există factori care dau contracții ale musculaturii vaselor de sânge.

Capul este periferie şi antigravitaţional, iar sângele ajunge foarte greu acolo, cu toate că inima pompează toată viața sângele în sus.", a spus medicul ORL Ioana Vodă, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate.

Alimentaţia potrivită pentru urechi sănătoase 

"În primul rând, ar trebui să evităm ceea ce nu ne face bine. Asta înseamnă să ne dăm seama că nu ne face bine. 

Să observăm dacă facem tensiune dacă mâncăm foarte sărat. Este foarte sănătos să ţinem post. Întotdeauna postul a făcut minuni. Postul detoxifiază. Există terapii cu post de foarte mulţi ani pentru boli neurologice. Există anumiţi factori histaminergici, care sunt factori de declanşare a migrenelor.

Migrenele pot fi atât trigeminale cu durere de cap, cât şi migrene vestibulare. Aici urechea suferă, nu mai este vascularizată şi ca urmare poate să apară ţiuitul sau presiunea. 

Agresiunea lichidelor din urechea internă se cheamă hidrops. Se poate ajunge şi la boala Meniere. Dacă ne enervăm și mâncăm foarte mult dulce și mai descărcăm și tot felul de hormoni tip insulină, nu e bine. Migrena vestibulară este pe partea nervului vestibular în care nervul suferă.

Există oameni care n-au suportat niciodată căpşunele pentru că sunt puternic alergogene. Sunt oameni cu intoleranţă la lactoză, zaharoză sau la gluten.

Mare atenţie, glutenul este o mare problemă pentru sănătate

"Glutenul este o mare problemă, chiar dacă nu ne iese intoleranţa la teste cum că am avea intoleranţă. Vom observa că după ce scoatem pâinea din alimentaţie pentru o săptămână, chiar două, ne vom simţi mai bine. Vom observa că nu mai suntem balonaţi, avem capul limpede şi dormim mai bine.

În principiu, la tinereţe, putem mânca orice, dar să mâncăm mâncare sănătoasă. Copiii să fie foarte atenți și mai ales părinții lor să nu-i obișnuiască cu tot felul de mâncare supraprocesată. 

Zahărul este principala benzină a creierului şi nu strică să mâncăm sau să bem băuturi pe bază de miere de albine de albine, chiar şi zahăr, dar acesta să fie brun.

Cum se face corect igiena urechii

Eu, ca doctor, sunt pro igienei. Noi am fost proiectaţi să trăim liber şi frumos. Suntem pe pământ şi nu suntem acvatici. Nu este sănătos să băgăm în ureche atâta apă la duş, şampon şi beţişoare. 

Este sănătos să avem un tapet de ceară sau de grăsime. Ceara are cupru, mangan şi o grămadă de substanţe care fac o barieră protectoare astfel încât să ne putem scărpina cu mâna, care nu este foarte curată. 

Nu mai faceţi atâta curăţenie în ureche. Dacă sunt cojiţe, ar fi bine să ducem o cojiţă la laborator şi probabil acolo o să găsim o bacterie. Important este dacă este stafilococul bun sau stafilococul rău, rezistent la o groază de lucruri. 

Mai sunt cei care au tot felul de alergii. Există pacienţi care fac otită recidivantă, mai ales după ce se vopsesc și mai ales după ce și-au dat cu un anumit șampon. De fapt, este o dermatită care este din cauza vopselei respective. Chimicale care au sensibilizat pielea conductului, nu urechea în sine.", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close