Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce este aura migrenoasă. Pericolul când luăm prea multe pastile de cap

Ce este aura migrenoasă. Pericolul când luăm prea multe pastile de cap

Astăzi vorbim despre diferenţele dintre migrene şi dureri de cap. Neurologul Bogdan Pană ne va spune cum le putem diferenția singuri acasă, dar discutam și despre momentul în care e necesar să ajungem la medic.

Ce este aura migrenoasă. Pericolul când luăm prea multe pastile de cap
de Andreea Cigolea    |    28 Oct 2022   •   11:53

"Medicii consideră durerea de cap obişnuita ca fiind cefalee de tip tensional. Cefaleea de tip tensional nu are legătură cu hipertensiune arterială. Atât cefale de tip tensional, cât și migrena sunt tipuri de cefalee primară. Ele sunt bolile în sine, nu sunt date de altceva. 

Cefaleea de tip tensional poate să fie deranjantă. Ea poate fi de intensitate ușoară, medie. De obicei, te deranjează în mod special zgomotul sau lumina.

Un episod de cefalee de tip tensional poate să persiste între o jumătate de oră și 7 zile. De obicei, dacă te-ai culcat cu aceată durere, ea trece. La fel, ea trece şi dacă ai luat orice antiinflamator sau medicament pentru durere.

E important să știm și din ce cauze apare durerea așa-zis banală de cap. Sunt cauze oarecum banale de stres, deshidratare, mese insuficiente, oboseală sau când stăm prea mult cu ochii în calculator.

Chiar și așa, există situații în care e nevoie să mergem la medic din această cauză. De exemplu, când ne doare capul de 2 ori pe lună timp de 3 luni la rând. Când vorbim despre migrene, lucrurile se complică.", a spus medicul Bogdan Pana, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Simptomele nespecifice ale migrenei

  • Poftă dulce;
  • Euforie/depresie;
  • Contractor musculatură gât;
  • Amorțeală corp;
  • Durere frunte;
  • Deranj zgomot/lumină;
  • Greață;
  • Vărsături;

De la ce apare cefaleea de tip tensional

  • stres;
  • deshidratare;
  • mâncare insuficientă;
  • Oboseală;

Migrena are patru faze. Niciuna dintre ele nu este obligatorie. Poţi să ai migrenă fără să te doară capul. 

Prima fază a migrenei se numește prodrom. În prodrom e ceva foarte nespecific. Diferă mult de la om la om. Poţi să fii euforic sau dimpotrivă, poți să fii depresiv sau poți să simți anumite contracturi la nivelul musculaturii gâtului sau poți să ai pofte în special de dulciuri. Această fază poate să apară cu câteva ore înainte de migrenă.

Apoi poate să urmeze o fază care se numește aură migrenoasă. În aura migrenoasă, de obicei vezi anumite pete luminoase sau pete negre care se tot extind în câmpul vizual.

Această aură poate să țină între 5 minute și o oră. În cazul acestei aure migrenoase îţi mai poate amorţii jumătate de corp sau chiar nu mai poţi vorbi bine.

În migrenă, de obicei durerea este pe o jumăte de cap. Doare fruntea. Pe oameni îi deranjează zgomotul, lumina. Toate lucrurile astea se întâmplă dacă nu și-au administrat medicația țintită pentru durerea lor încă de la început. 

Migrena este o boală cu o componentă genetică importantă, adică poţi să te naști cu această predispoziție. Cursul natural al bolii e că începe de prin adolescență. Se tot agravează până pe la 35-40 de ani.

Pericolul când luăm prea multe pastile de cap

"Poți să faci ceva greșit luând foarte multe pastile. Deja dacă iei pastile pentru durere 10 zile pe lună, timp de 3 luni la rând, nu îşi mai fac efectul. 

Foarte multă lume ia pastile pentru dureri de cap fără prescripție medicală. Acest lucru poate fi periculos pentru că în afară de faptul că nu îşi mai fac treaba, pot avea efecte adverse la nivelul stomacului, rinichilor. 

Efecte adverse ale pastilelor pentru dureri de cap

  • boli stomac/ficat/rinichi 
  • durere cap zilnică

Migrena apare 6 % în rândul bărbaților și 18 % în rândul femeilor. La copii, migrena poate să debuteze prin migrenă abdominală. Copiii se plâng de durere de burtă.

E foarte important că în ultima perioadă au apărut medicamente țintite pentru migrenă. Până acum 2 ani, nu era niciun medicament care să fie făcut special pentru asta. Erau medicamente pentru alte boli, cum sunt antiepileptice sau antidepresive.", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Bogdan Pană
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close