Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Combinaţii de ceaiuri care sunt boost pentru imunitate. Medic: "Nu luăm mai mult de opt săptămâni un tratament"

Combinaţii de ceaiuri care sunt boost pentru imunitate. Medic: "Nu luăm mai mult de opt săptămâni un tratament"

Anumite ceaiuri sau combinaţii de plante preparate corect acasă ne pot ajuta la creşterea imunităţii, mai ales că se anunţă zile reci de acum încolo.

Combinaţii de ceaiuri care sunt boost pentru imunitate. Medic: "Nu luăm mai mult de opt săptămâni un tratament"
Sursa foto: pixabay/Unsplash.com | Barrett Baker
de Georgiana Adam    |    27 Dec 2022   •   08:45

Medicul Mădălina Popescu ne-a spus care sunt cele mai benefice combinații de plante pentru a crește imunitatea.

"În primul rând, ceaiurile reprezintă o metodă de a trata cu plante și o metodă foarte la îndemână și foarte accesibilă tuturor.

În general, ceaiurile care se pot face cel mai ușor acasă sunt cele care se infuzează. 

Citeşte şiCe conţine, de fapt, slănina de porc. Dr. Bilic: "Surprinzător, e mai aproape de uleiul de măsline şi de somon"

Există mai multe metode de a preparat ceaiul: ceaiul poate fi infuzat, se poate face decoct, adică fierbere, sau se poate macera, adică se poate lăsa mai multe ore în apă planta respectivă. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Infuzia este cel mai frecvent folosită. Infuzie înseamnă punerea în contact a plantei cu apa clocotită timp de 10 minute, după care ceaiul se strecoară și se poate îndulci, eventual cu miere", a spus dr. Mădălina Popescu, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.

Specialistul spune că sunt anumite plante care ne pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, pe care ar trebui să le folosim mai ales în sezonul rece.

"Cele mai folosite plante, mai ales în perioada aceasta rece, sunt Echinaceea, de exemplu, o plantă foarte folositoare pentru creșterea imunității, care poate fi folosită fie ca atare sau în combinație cu alte plante, de exemplu hisop, salvie, busuioc, cimbru. Acestea sunt tot așa plante foarte bune pentru imunitate.

Dr. Mădălina Popescu: "Combinația plantelor e de folos, mai ales că putem potența efectul"

Pe lângă acestea, se poate folosi maceratul de măceșe, care știm că e foarte bogat în vitamina C și, la fel, e de mare folos pentru imunitate.

Decoctul e folosit mai rar, pentru că sunt doar rădăcinile folosite pentru decoct. Poate fi, de exemplu, rădăcina de ghimbir, care ajută imunitatea.

Trebuie un pic atenție în administrarea ceaiurilor să nu folosim aceeași plantă perioade foarte lungi de timp, pentru că pot apărea anumite simptome.

Se induce acea patogenezie datorată acelei plante și este bine să folosim cel mult opt săptămâni un tratament cu o plantă și apoi să facem o pauză și să continuăm cu altceva.

Combinația plantelor e de folos, mai ales că putem potența efectul curativ astfel. Nu e bine să combinăm mai mult de 3-4 plante în general, dar combinațiile ajută și trebuie recomandate de către un specialist

Şi cu cât mai multe, efectul nu mai este atât de pronunțat", a recomandat medicul Mădălina Popescu.

Specialiștii de la Universitatea Harvard au descoperit că persoanele care au băut câte cinci cești de ceai verde zilnic, timp de două săptămâni, și-au îmbunătățit sistemul imunitar atât de mult încât produceau de 10 ori mai mulți interferoni decât cei care nu au consumat ceai.

Interferonul este o proteină care luptă împotriva infecțiilor, a răcelii și a gripei. 

În plus, e bine de ştiut că o ceașcă de ceai negru conține jumătate din cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cafea.

Cele mai folosite plante în sezonul rece

- Echinaceea

- Salvie

- Busuioc

- Cimbru

- Măceșe

- Ghimbir.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close