Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce este hiperhidroza şi de la ce apare transpiraţia excesivă. Mare atenţie la alimentele pe care le consumaţi | Dr. Ghizdavu: "Are un impact social extrem de mare"

Ce este hiperhidroza şi de la ce apare transpiraţia excesivă. Mare atenţie la alimentele pe care le consumaţi | Dr. Ghizdavu: "Are un impact social extrem de mare"

Astăzi discutăm despre transpirația în exces, care nu este legată de căldura în exces sau de un antrenament intens. Medicul Octavian Ghizdavu ne spune ce boli ascunde hiperhidroza, dar și care sunt simptomele care ar trebui să ne ducă la un specialist.

Ce este hiperhidroza şi de la ce apare transpiraţia excesivă. Mare atenţie la alimentele pe care le consumaţi | Dr. Ghizdavu: "Are un impact social extrem de mare"
de Andreea Cigolea    |    08 Sep 2022   •   11:51

"Transpirația excesivă sau hiperhidroza este secreția unei cantități mai mari de transpirație decât cea necesară în mod fiziologic, pentru a asigura controlul temperaturii corporale. 

Transpirația excesivă nu ascunde o boală gravă. Pe de altă parte însă, are un impact social extrem de mare, pentru că pune persoana într-o postură jenantă în colectivitate. 

Aceasta persoană este de multe ori izolată de colectiv. Această stare de jenă sporește stresul emoțional al persoanei și atunci cantitatea de transpirație este și mai mare. Sigur că există și cauze pentru secreția excesivă de transpirație și aș începe mai întâi cu niște obiceiuri alimentare.

O alimentaţie foarte picantă sau unele mâncărui chinezești favorizează o transpirație în exces. Totodată, şi alcoolul favorizează transpirația în exces.", a spus medicul Octavian Ghizdavu, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Bolile care se asociază cu transpiraţia excesivă

"În ceea ce priveşte bolile, aş începe cu cele infecţioase. Cele mai frecvente boli infecțioase se asociază cu transpirație excesivă şi aici vorbim aici despre tuberculoză, infecția HIV, SIDA.

Mai există şi boala numită bruceloză, o boală pe care o fac cei care lucrează cu animalele sau cu produsele animale, fie cei care nu beau lapte pasteurizat.

Mai există babesioză, boală provocată de muşcătura de căpuşă. Mai vorbim şi despre diverse boli endocrine, care pot duce la o transpirație excesivă.

Apoi mai sunt unele medicamente care pot determina transpirații excesive, precum cele antidepresive, cele pentru tratarea diabetului, dar şi unele medicamente pe care le folosim mai frecvent. 

De pildă, metoclopramidul, cel pe care îl luăm contra stărilor de greață sau de vărsături. Metoclopramidul este medicament folosit destul de des şi poate crește cantitatea de transpirație secretată.

În ce situaţii mergem la medic din cauza transpiraţiei în exces

Există unele situaţii în care ar trebui să ne adresăm medicului. De exemplu, dacă transpirația este într-o cantitate atât de mare și este predominant nocturnă. O altă situaţie este atunci când avem transpirația asimetrică, adică într-o axilă transpirăm, în cealaltă nu. 

De asemenea, trebuie să ne adresăm medicului când transpirația devine brusc mult mai abundentă decât transpirația pe care o secretam anterior. Totodată, şi atunci când transpirația excesivă apare după ce am introdus în tratament cu medicament nou sau când aceasta este însoţită de alte simptome, precum:

  • senzație de lipsă de aer oboseală;
  • febră;
  • tuse.

Mirosul transpiraţiei este strâns legat de alimentaţie

Mirosul transpiraţiei este cauzat de faptului că glandele apocrine, care secretă transpirația, secretă o transpirație bogată în proteine. Acesta este un mediu bun de dezvoltare a bacteriilor și atunci transpiraţia capătă un miros urât. 

Alimentele precum usturoiul, ceapa, adică cele puternice, pot determina un miros urât al transpirației, la fel şi consumul de alcool. 

Antiperspirantele benefice în caz de hiperhidroză

Trebuie să facem o serie de lucruri la îndemâna oricui, care ţin de igiena corporală corectă, adică spălatul cu apă și săpun în fiecare zi.

Dacă se poate, să ne spălăm cu săpun antibacterian sau cu săpun cu glicerina. De asemenea, să folosim antiperspirante puternice cu conținut mare de clor, de aluminiu.

Îmbrăcămintea sintetică poate contribui și ea la un miros urât al transpirației. Și aș zice că mai există pudra de talc, alte odorizante care nu blochează circulația transpirației, dar cumva schimbă senzația asta de miros neplăcut. Trebuie să evităm stresul, să evităm alcool şi să evităm cofeina.", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close