Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Pericolul obezității în rândul copiilor și cum o putem combate. Dr. Pascu: "1 din 3 copii este obez în România"

Pericolul obezității în rândul copiilor și cum o putem combate. Dr. Pascu: "1 din 3 copii este obez în România"

Aproximativ 17% dintre copiii cu vârstele până în 18 ani suferă de obezitate. Medicul endocrinolog Bogdan Pascu ne va spune astăzi cât este de periculos dacă avem un copil supraponderal.

Pericolul obezității în rândul copiilor și cum o putem combate. Dr. Pascu: "1 din 3 copii este obez în România"
Sursa foto: Antena 3 / Getty images
de Andreea Cigolea    |    29 Iul 2021   •   13:53

Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică, a explicat, joi, în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" de la Antena 3, de ce este periculoasă obezitatea în rândul copiilor, dar şi ce boli asociate poate aduce la vârste fragede.

1 din 3 copii suferă de obezitate

"Datele statistice ne arată că în jur de 1 din 3 copii, în România, suferă de obezitate, iar aceste date sunt alarmante. Pandemia de COVID-19 și-a pus amprenta acestor cifre prin creșterea sedentarismului și a lipsei de interacțiune socială.

Ce este îngrijorător este că oamenii nu conștientizează anumite lucruri, cum ar fi snacksuri, pe care, în timpul zilei, sunt consumate constant. Avem impresia că mâncăm puțin când de fapt ciugulim constant, iar asta duce la o creștere în greutate.

Aceste cifre îngrijorătoare, precum şi numărul de prezentări la nivelul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, ne-au condus la ideea de a iniția o campanie de prevenție și conștientizare a obezității infantile. Împreună cu echipa Institutului, am demarat această campanie care, pe scurt, prezintă un test al greutății", explică medicul.

Hipertensiunea sau creşterea glicemiei, doar două dintre comorbidităţile asociate obezităţii

"În momentul de faţă, cel puţin 1 din 2 copii care intră în cabinetul de endocrinologie al institutului prezintă comorbidități asociate, cum ar fi hipertensiune, dislipidemie, hipercolesterolemie, creșterea glicemiei, modificări la nivelul tegumentelor de tip acanthosis nigricans, precum și dureri ale articulațiilor.

Pe lângă acestea, mai avem și patologii endocrine asociate obezității şi amintim de hipertiroidism, care este strict asociat obezităţii. Este o tiroidită seropozitivă, cu anticorpi negativi care apare ca urmare a impactului ţesutului adipos.

Pubertatea precoce la fete care se îndreaptă spre cifre alarmante, dar şi lipsa dezvoltării normale ale organelor sexuale la băieţi, sunt alte afecţiuni generate de această boală", precizează medicul specializat în endocrinologie pediatrică.

Dr. Pascu: "Mitul copilului gras şi frumos trebuie distrus"

"Aproximativ 90% dintre copiii sau adolescenţii cu suprapondere, ajung adulţi care suferă de obezitate. Copiii conştientizează şi încep să fie chiar ei primii care iau măsuri. Ba chiar îi îndeamnă pe părinţi să-i ducă la medic.

De multe ori, copiii supraponderali ajung să le dea lecții de alimentație părinților.

În ceea ce privește sfaturile, acestea trebuie să fie simple și adaptate vârstei. Cel mai important este să ne modificăm stilul de viață, iar asta nu se referă doar la dietă, ci și la un stil complex de viață prin introducerea activității fizice regulate, dar și a intervalelor de somn adaptate în funcție de vârsta copilului.

Scăderea în greutate nu trebuie să fie bruscă, ci treptată, altfel copilul nu va rezista acestui nou stil de viață.

Cheia este să discutăm cu copiii. Bineînțeles, să nu căutăm vinovați, ci să cautăm aliați și soluții", înseamnă dr. Pascu.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close