Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Prof. dr. Vlad Ciurea demolează miturile despre stângaci: "Vă rog, nu faceţi asta copiilor!"

Prof. dr. Vlad Ciurea demolează miturile despre stângaci: "Vă rog, nu faceţi asta copiilor!"

Până în prezent nu s-a descoperit o explicație științifică pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, unele teorii susținând că este o problemă genetică. Care este adevărul şi ce se întâmplă în creierul celor care sunt stângaci, ne-a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, specialist în Neurologie.

Prof. dr. Vlad Ciurea demolează miturile despre stângaci: "Vă rog, nu faceţi asta copiilor!"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    13 Aug 2022   •   12:48

Neurologul Vlad Ciurea spune că nu îi consideră diferiţi pe stângaci faţă de dreptaci şi atrage atenţia să nu forţăm copiii să folosească dreapta ca mână dominantă, dacă tendinţa lor e pentru mâna stângă.  

"Într-adevăr noi suntem dreptaci și folosim mâna dreaptă. Stângacii în orice problemă folosesc mâna stângă. Deci înseamnă că comanda lor spre mâna stângă pleacă din emisfera de partea dreaptă. E o inversare de comandă de emisfere.", a explicat neurologul, în direct la Antena 3.

El a mai subliniat că predilecţia de a fi stângaci poate fi genetică. 

Nu forţaţi copiii să fie dreptaci!

"Dar când un copil nu pornește cu dreapta, noi de obicei îl corectăm, că aşa ne-am obișnuit. Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimica grav!", susţine dr. Vlad Ciurea.

"Odată ce va dezvolta anumite elemente, s-ar putea din acel copilaș să obțineți date cu totul deosebite, pentru că au tendință stângacii spre activitate creativă, spre construcție, spre arhitectură, spre desen, spre pictură, spre artă adevărată, spre muzică.

Deci lucrurile capătă conotații foarte, foarte interesante și fie că folosim emisfera dreaptă, fie că folosim emisfera stângă, suntem aceeași ființă umană și nu se întâmplă ceva cu totul deosebit. Cel mai bine ar fi să fim ambidextru, mai ales la chirurgi ca să nu obosească stânga și dreapta.", a explicat neurologul.

Profesorul Ciurea a mai spus că la ora actuală între 12% și 15 % din populația lumii este dată de stângaci şi există domenii întregi unde aceştia excelează. 

"În domeniu sportului strângacii sunt foarte buni! În scrimă, în box, în domeniul artelor... Leonardo Da Vinci, Mihelangelo, Pablo Picaso au lucrat cu stânga, au fost stângaci. Mozart a fost stângaci... ", a explicat neurologul.

Prof. dr. Vlad Ciurea a dat şi exemplul lui Barack Obama, foloseşte stânga ca mână dominantă, lăudând dexteritatea fostului preşedinte al SUA.

Sfatul profesorului Vlad Ciurea pentru dezvoltarea emisferelor cerebrale

"...Iar pentru populație mai sfătuiesc ceva: încercați de multe ori să faceți cât mai multe gesturi cu mâna stângă, că să dezvoltați emisfera dreaptă.

De exemplu să vă spălaţi pe dinţi. Lucrurile sunt foarte, foarte interesante, pentru că aceste gesturi mici pe care le facem - fie cu stânga, fie cu dreapta - dezvoltă emisferele cerebrale, deci dezvoltă acele luminițe care pornesc neuronii, care pornesc activitatea noastră cerebrală.

Deci devenim mai rapizi, mai deștepți și mai interesați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. ", a explicat Vlad Ciurea.

×
Subiecte în articol: Prof. dr. Vlad Ciurea
Parteneri
Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei
x close