Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Viaţa după diagnosticarea unui cancer de colon. De ce tinerii fac forme mai agresive

Viaţa după diagnosticarea unui cancer de colon. De ce tinerii fac forme mai agresive

Astăzi discutăm despre cancerul colorectal și complicațiile pe care le poate aduce această afecțiune. Chirurgul Florin Grama ne spune cum putem diagnostica această afecțiune, dar și cum putem duce un stil de viață sănătos în caz că am fost diagnosticați. 

Viaţa după diagnosticarea unui cancer de colon. De ce tinerii fac forme mai agresive
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    07 Sep 2022   •   12:08

"Dacă am fost diagnosticați cu cancer și dacă am fost tratați corect trebuie să respectăm niște principii oncologice. 

Foarte multă lume se sperie atunci când primește acest diagnostic din cauza faptului că ar putea avea un anus contra naturii, din cauza complicațiilor sau din cauza faptului că tumora ar fi prea jos.", a spus medicul Florin Grama, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Mare parte din cancerele de colon şi rect se vindecă

Este important să ştim că o mare parte dintre cancerele de colon pot fi curabile, adică se pot vindeca. Orice simptomatologie pe care această patologie o are, nu trebuie să ne întârzie prezentarea la medic, pe motivul că ne este frică. 

Un alt aspect foarte important de urmărit în cancerul colorectal sau în orice altă boală oncologică pe care o tratăm, este obţinerea unei eficacităţi oncologice maximale. E important să scoatem tumoarea şi galglionii, dar şi să asigurăm o rezecție corectă, astfel încât să favorizăm vindecarea.

În secolul 21, mai sunt urmărite şi aspectele funcţionale. Pe pacient îl interesează pe cât posibil evitarea anusului contra naturii şi prezervarea sfincterului anal. Totodată, mai vorbim şi despre prezervarea nervilor pelvini aflaţi în jurul rectului. În cazul în care aceştia ar fi lezaţi, ar produce anumite tulburări sexuale și urinare. 

Cum se poate evita colostoma în caz de cancer de colon

Tehnicile chirurgicale moderne permit prezervarea anusului contra naturii din ce în ce mai mult. Adică rata amputațiilor de rect a scăzut. 

Tumorile situate foarte aproape de orificiul anal ne permit să prezervăm sfincterului anal şi să fim eficienţi oncologic.

Să nu uităm că este o traumă acest diagnostic. Este trauma diagnosticului şi trauma sechelofuncționale care decurg din tratamentul oncologic sau chirurgical. 

Prevenţia cancerului de colon. De ce fac tinerii cancer

Trebuie să înţelegem că indiferent dacă avem un stil de viaţă sănătos, nu suntem în afara riscului de a dezvolta un cancer colorectal sau de rect. Important este să depistăm precoce.

Dacă avem orice simptomatologie care implică o tulburare digestivă precum: balonări, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, fie produse patologice, sânge, mucus în scaun, să mergem să facem un consult la medicul specialist. 

Adică dacă apar tulburări cu care noi nu eram obişnuiţi şi care nu cedează la medicaţia uzuală pe care o luăm din farmacie.

Pe de altă parte, dacă ne apropiem de vârsta 45-50 ani să facem o colonoscopie. Din păcate, frecvența cancerului de colon creşte în rândul tinerilor anual, undeva în jur de 3 %.

Probabil este rezultatul stilului de viaţă, a regimului alimentar, al consumului de alimente înalt procesate, precum: mezeluri, carne roşie sau alimente de tip fast-food.

Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică. Sunt forme mai agresive, iar de multe ori tinerii neglijează simptomatologia pe principiul că sunt tineri şi nu li se poate întâmpla nimic.", a mai spus medicul.

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close