Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Cristian Diaconescu, după întâlnirea Macron - Putin la Moscova: ”Au o relație mai personală. Există posibilitatea unui dialog cu Europa la un nivel mai ridicat”

Cristian Diaconescu, după întâlnirea Macron - Putin la Moscova: ”Au o relație mai personală. Există posibilitatea unui dialog cu Europa la un nivel mai ridicat”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României și diplomat de carieră, a comentat concluziile discuției dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron în ceea ce privește un potențial conflict militar la granița cu Ucraina.

cristian-diaconescu-mcaron-putin
Cristian Diaconescu, după întâlnirea Macron - Putin la Moscova Sursa foto: Hepta & Facebook/Cristian Diaconescu
de Adelina Miron    |    08 Feb 2022   •   00:30

Întrebat în conferința de presă de la finalul discuției de la Moscova dacă intenționează să atace Ucraina și în ce formă, Vladimir Putin a evitat un răspuns clar, dar s-a exprimat la adresa NATO, spunând că alianța este cea care se îndreaptă spre granițele Rusiei, nu invers. Acesta și-a menținut solicitarea ca NATO să nu se extindă în țările est-europene și să nu fie amplasat armament la granița dintre NATO și Rusia.

În același timp, Emmanuel Macron a susținut că ”mai este timp pentru a alege calea păstrării păcii și detensionării” și că ”nu e în interesul nimănui să avem o lipsă de stabilitate după criza pandemică, prin urmare trebuie să facem eforturi pentru dezescaladare.”

Invitat la Sinteza Zilei să își exprime opinia în privința pozițiilor susținute de cei doi lideri la finalul discuției, Cristian Diaconescu a pus accentul pe tipul de relație pe care Franța îl are cu Rusia, în comparație cu relația America - Rusia:

„Pe domeniile fundamentale ale poziționării Federației Ruse, Vladimir Putin, deocamdată, public, nu arată că ar face concesii. Primirea lui Macron a fost una foarte călduroasă la Moscova și încrederea pe care cel puțin în declarațiile publice președintele rus a transmis-o în legătură cu conținutul acestui dialog este în egală măsură una interesantă. Înainte de vizită Macron a spus ca lumea să nu se aștepte la mari rezultate în urma acestui dialog, dar niciuna dintre temele de securitate foarte importante nu va lipsi de pe masa negocierilor. (...)

Pare, e o apreciere personală, un anume tip de înclinație a Federației Ruse ca în relația cu Franța, Macron are o relație ceva mai specială, adică personală, cu Putin, să transmită un fel de mesaj. Dacă în primele iterații președintele rus a spus că discută cu America, Europa e subsidiară Americii din multe puncte de vedere, în acest moment discută cu președintele în exercițiu al Uniunii Europene, care are și campanie electorală. Țin de o zonă în care anumite flexibilități reciproce ar fi posibile. (...)

În schimbul de scrisori, în dialogul cu americanii, practic americanii au pus pe masă elemente care țin de acorduri privind controlul armamentelor convenționale și nucleare. Deci americanii nu au insistat pe chestiuni politice. Partea europeană însă, prin răspunsul NATO, a lăsat deschisă posibilitatea unui dialog cu Federația Rusă oarecum la un nivel mult mai ridicat decât a fost înainte. Să nu uităm că prin două decizii ale NATO, dacă nu mă înșel, Federația Rusă nu mai putea dialoga cu statele membre NATO decât la nivel diplomatic redus.

Practic acesta este primul dialog la nivel înalt în legătură cu europenii din zona Federației Ruse. Franța face parte din grupul Normandia. Grupul Normandia a emis o serie de proiecte în ceea ce privește Ucraina. Federația Rusă este înclinată să sprijine acele propuneri de înțelegeri. Ucraina este însă extrem de nervoasă pe acele variante pentru că presupun să asigure Donbasului și Luhanskului un tip de autonomie aproape total, inclusiv pe politică externă. Practic, Moscova în acest moment discută și pachetul Ucrainean cu zona europeană care s-a implicat în discuțiile directe.”, a declarat Cristian Diaconescu.

Citește și: Întâlnire crucială la Moscova. Emmanuel Macron: "Cine crede în Europa, trebuie să se gândească la un viitor comun cu Rusia!" Vladimir Putin evită să spună dacă va ataca Ucraina

 

×
Parteneri
x close