Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Dr. Radu Ţincu, avertisment despre pericolul ascuns din fructele şi legumele cu substanţe toxice | Ce boli pot fi declanşate

Dr. Radu Ţincu, avertisment despre pericolul ascuns din fructele şi legumele cu substanţe toxice | Ce boli pot fi declanşate

Medicul toxicolog Radu Ţincu a analizat scandalul momentului legat de legumele "otrăvite" cu substanțe toxice şi a explicat ce boli se pot dezvolta.

de Claudia Popovici    |    24 Mai 2023   •   22:59

Reamintim că doi legumicultori din Glodeanu Sărat făceau bani punând în pericol viața consumatorilor români. 

Din dorința de a scoate recolte timpurii, pentru a avea un preț cât mai mare, cultivatorii forțau coacerea legumelor folosind substanțe toxice, interzise în România.  De asemenea, rezultatele probelor prelevate în Buzău au arătat că alți doi producători au fost prinși cu 400 de litri de pesticid cu limite de şapte ori mai mari decât normele admise.

Potrivit unei anchete jurnalistice desfăşurată de Antena 3 CNN a reieșit că în România ne bazăm pe cele două laboratoare ale Autorității Naționale FitoSanitare, unde într-un an de zile, în 2022, au fost prelevate numai șase probe pe zi.

Întrebat ce boli se pot face consumând legume cu pesticide, dr. Radu Ţincu, medic toxicolog a spus:

"Problema pesticidelor nu e neapărat ce boli poate să determine sigur, o sumedenie. Problema este că ele sunt bio persistente în mediu. Odată ce le-ai eliberat în sol, ajung în apele subterane și intră într-un ciclu natural și ulterior nu mai putem scăpa de ele.

Dacă discutăm de boli, avem o pleadă din bolile actuale. Pornind de la copii, ele străbat bariera placentară și modifică dezvoltarea normală a fătului. America are cele mai multe studii care fac corelații între pesticide și boli sunt corelate cu scăderea nivelului intelectual a copii sunt corelate cu dezvoltarea tulburări de spectru autist, cu tulburarea   ADHD. De asemenea, leucemiile și limfoamele în rândul populației pediatrice au fost asociate cu expunerea în special la organoclorinate. Dacă discutăm de adulți, bolile neurologice degenerative, bolile Parkinson demențele, Alzheimer-ul au fost corelate cu expunerea la pesticide. De asemenea, pesticidele funcționează ca niște disraftere endocrine, adică mimează niște hormoni din corpul nostru și asta înseamnă că toate glandele care sunt reglate hormonal pot fi afectate.

Și vă dau câteva exemple: la bărbați, cancerul testicular, cancerul de prostată sunt corelate cu expunerea pesticide pentru că ele modifică funcționarea normală a acestora. Dacă vorbim de femei cancerul ovarian, cancerul de sân sunt modulate în intensitate de expunere la pesticide.

Dacă discutăm tot de zona aceasta a fertilității, ftalații scad fertilitatea pentru că reduc calitatea lichidului seminal, adică a spermatozoizilor la bărbați. Deci sunt foarte multe zone pe care putem să le corelăm cu expunea pesticide și nu în ultimul rând reacțiile alergice, în special cele respiratorii.

Sunt foarte multe studii publicate tot în Statele Unite pentru că ei reușesc să facă testare. Dacă nu ai o testare populațională largă care să arate nivelele de expunere și ulterior să vezi dacă în anumite zone geografice unde ai o cantitate mai mare de pesticide ai și o incidență mai mare a unor forme de cancer, n-ai cum să tragi o concluzie medicală.

În Statele Unite, de exemplu, s-a observat că expunerea copiilor la astfel de pesticide crește incidența astmului bronșic și a alergiilor respiratorii. Deci, iată că am acoperit, dacă vreți, majoritatea organelor și sistemelor care pot fi afectate de expunerea aceste substanțe.

Partea pe care trebuie s-o vedem este că expunerea pesticide nu te omoară imediat, nu doare și nu determină simptome alarmante. Este vorba de un efect cumulativ pe termen lung, care duce la instalarea acestor boli cronice și a unor forme de cancer", a spus medicul toxicolog Radu Ţincu, la Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close