Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Părintele Calistrat, la Sinteza zilei: Aceasta este una dintre greșelile pe care le face Biserica de cel puțin 10 ani încoace

Părintele Calistrat, la Sinteza zilei: Aceasta este una dintre greșelile pe care le face Biserica de cel puțin 10 ani încoace

Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi, foarte îndrăgit de enoriașii săi și totodată celebru și pe internet pentru predicile sale nonconformiste, a comentat, miercuri seară, la Sinteza zilei modul în care autoritățile au ales să trateze morții de COVID-19.

Părintele Calistrat, la Sinteza zilei: Aceasta este una dintre greșelile pe care le face Biserica de cel puțin 10 ani încoace
de Gabriel Dano    |    07 Apr 2021   •   22:57

"Plecând de la cuvântul Scripturii, 'dați Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu', din start constatăm o greșeală fundamentală în ceea ce înseamnă amestecul statului în biserică, legat de cultul religios, de înmormântări și tot ce s-a discutat până acum și într-adevăr, poate ca un act de slăbiciune din partea Bisericii prin faptul că orice lucru ce se face în biserică se face numai cu binecuvântarea Sfântului Sinod format din 50 de ierarhi care ei conduc viața noastră spirituală.

De aceea Biserica este un organism viu și ea este sub mâna lui Dumnezeu și a Duhului Sfânt. În schimb, una dintre greșelile fundamentale care se face este aceasta: de cel puțin 10 ani încoace, poate și Biserica, ca o Cenușăreasă și-a scăpat anumite derapaje pe care nu a știut să și le gestioneze la timp și atunci ele sunt speculate în mod interesant și s-a încercat ca Biserica să nu mai aibă același sens pe care l-a avut întotdeauna, lucru total mincinos. (...)

Am sesizat și anul trecut la Paști într-un dialog cu domnul primar al nostru, de la Iași, Chirica, care îmi spunea că nu este voie de intrat în cimitir, ca și cum COVID-ul ar ieși din morminte. Atunci i-am explicat că nu văd de ce Biserica și spitalul nu au o colaborare în care morga să fie dotată, indiferent dacă din banii Bisericii sau din banii statului, să existe echipamente frumoase, albe, de îmbrăcăminte de prezentare la Judecata Celui de Sus, care dacă este bărbat să aibă jachetă, pantalon sau un fel de uniformă, iar dacă este femeie să aibă o fustă, jachetă cu batic alb în cap, apoi învelită într-un cearșaf. Ce este atât de greu să pregătești trup frumos, nu cadavre, cadavrele sunt atunci când găsim în pădure o căprioară, un mistreț, o vulpe putredă, mâncate de o altă fiară mai mare. În actele medicale trebuie să scrie 'trupul celui decedat'. Cadavrele sunt cu totul altceva", a spus părintele Calistrat.

Patriarhia solicită modificarea regulilor de înmormântare în cazul pacienților răpuși de COVID-19

Patriarhia cere modificarea regulilor de înmormântarea în cazul persoanelor decedate după infectarea cu SARS-CoV-2. Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu susține că umanitatea și demnitatea ar trebui să fie respectate.

"Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de COVID, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut", a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Totodată, Bănescu susține că a fost solicitată modificarea acestei legi, de cultele religioase din România. Recent, cultele religioase au purtat și un dialog cu autoritățile, iar regulile de înmormântare ar urma să fie reanalizate.

"Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă. Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt", a mai precizat Patriarhia Română, potrivit Digi24.

Raed Arafat: "Au fost două discuții pe această temă"

Secretarul de stat, Raed Arafat a comentat în exclusivitate în cadrul emisiunii "Punctul de Întâlnire" moderată de Radu Tudor la Antena 3, protocolul de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19.

Jurnalista Oana Zamfir i-a adresat o întrebarea lui Raed Arafat privind diferența dintre o persoană ieșită din izolare după 14 zile fără test şi o persoană decedată de COVID-19. "Care este logica pentru care o persoană poate să iasă din izolare după 14 zile fără test și este considerată vindecată pe când o persoană care a decedat, chiar și la mai mult de 14 zile după confirmarea cu COVID-19 nu poate să fie dusă la groapă cu tot ritualul creștin?"

Raed Arafat a precizat că răspunsul că nu există logică şi urmare unei discuții cu autoritățile s-a decis modificarea ordinului pentru ca înmormântările să se facă în conformitate cu obiceiurile fiecăruia.

"Aici pot să vă spun că au fost două discuții pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății şi la finalul discuției a fost că toată lumea este de acord inclusiv INSP că trebuie modificată această regulă.

Dacă la început lucrurile nu erau clare ele s-au clarificat și trebuie modificată regula să devină mai flexibilă, mai permisivă ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.

Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății că urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii", a spus Arafat.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Părintele Calistrat
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close