Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Ministrul Agriculturii, despre PNRR: "România nu are acest capitol pentru că nu l-a solicitat. Fermierii români sunt privaţi de mecanisme financiare utile"

Ministrul Agriculturii, despre PNRR: "România nu are acest capitol pentru că nu l-a solicitat. Fermierii români sunt privaţi de mecanisme financiare utile"

Adrian Ghesnoiu, ministrul Agriculturii, a anunţat că va merge la sfârșitul săptămânii la Bruxelles pentru a renegocia Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în scopul de a integra şi capitolul pentru agricultură care în acest moment lipsește.

Ministrul Agriculturii, despre PNRR: "România nu are acest capitol pentru că nu l-a solicitat. Fermierii români sunt privaţi de mecanisme financiare utile"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    07 Dec 2021   •   23:40

Ministrul Agriculturii, Adrian Chensnoiu, spune că va cere renegocierea PNRR și introducerea de noi amendamente la capitolul agricultură. În discuțiile programate la sfârşitul acestei săptămâni ministrul vrea să le arate oficialilor de la Bruxelles specificitatea României şi vrea să le dea o șansă fermierilor de a fi rezilienți şi competitivi aşa cum sunt agricultorii din statele europene.  

„Este foarte important să discutăm cu factorii de decizie de la Bruxelles pentru a le arăta specificitatea României.

Pe de o parte, se cere o nouă abordare la nivel european cu ambiții mari de mediu şi tot ceea ce înseamnă reducerea amprentei de carbon, o agricultură mai prietenoasă cu mediul, dar de cealaltă parte fermierii români nu vor beneficia de mecanismele financiare puse de aplicarea prin planurile naţionale de redresare, astfel încât să fie rezilienți.

„România nu a mers la Bruxelles să ceară acest drept pentru agricultură"

Toată lumea la nivel european vorbeşte de rezilienta companiilor. Cum vor fi companiile romanești din domeniul de agri-business reziliente? Cum vor putea să fie competente şi la fel de competitive?

România nu a mers la Bruxelles să ceară acest drept", a spus Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii la emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

Scumpirile de anul viitor ar putea fi mult mai mari decât ne aşteptăm. Ce alimente se scumpesc şi cu cât 

Azomureş, fabrica ce furnizează 50% din îngrășămintele folosite în agricultura românească, îşi suspendă activitatea. Peste 1000 de oameni ar putea rămâne fără loc de muncă şi o ţară întreagă ar putea suferi de pe urma scumpirilor care vor ajunge repede până la raft. Vor fi creşteri de preţuri imense la alimentele de bază, avertizează fermierii.

"Unul dintre factorii principali pentru care am asistat la creşteri de preţuri în aproape toate domeniile a fost creşterea preţului la energie şi gaz. Problema cea mai mare este că în anumite sectoare se adaugă şi costul materiei prime(...). Depindem foarte mult de producţia agricolă pentru anul 2022.

Dacă noi reuşim să asigurăm o cantitate suficientă de materie primă, presiunea pe piaţă nu va fi atât de mare şi preţul nu va creşte semnificativ", a spus Adrian Chesnoiu la emisiunea "Subiectiv".

"La nivelul ministerului Agriculturii în momentul de faţă calculăm scenarii de intervenţie pentru a ajuta fermierii, să compensăm pierderile. 

Un ajutor de stat către fermierii români astfel încât ei să resimtă mai puţin presiunea majorării preţului la fertilizanţi", a spus ministrul.

Dimitrie Muscă, despre criza îngrăşămintelor care îi îngenunchiază pe fermieri: "Calitatea produselor va fi extraordinar de proastă"

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai reprezentativi agricultori din ţara noastră, a explicat ce impact vor avea aceste efecte asupra fermierilor, asupra calității produselor şi asupra buzunarelor românilor care trebuie să facă faţă unui nou val de scumpiri.

„Orice produs agricol se obține cu o anumită cantitate de elemente chimice. De exemplu, pentru o tonă de grâu se consumă 24-25 de kilograme de azot, 15 de kilograme de fosfor şi 23 de potasiu. Fără aceste îngrășăminte chimice vă spun că scade producția cu 50%. Pentru piaţă, ca şi cheltuială pe un hectar de grâu eram undeva la 4.500 de lei cheltuială.

Vom ajunge să plătim 6.000 de lei cheltuială pe un hectar doar prin prisma îngrășămintelor. S-au scumpit şi substanțele fito. Trebuie să facem o grămadă de tratamente. Sunt puţini care nu rezistă. Este un tăvălug, care în primă fază îi omoară pe cei cu agricultura de subzistență, pentru că nu au rezerve mari de capital ca să investească.

Fără îngrășăminte calitatea produselor va fi extraordinar de proastă. Vom obține un grâu furajer, pur şi simplu. Grâul trebuie să aibă 14% proteină. Fără proteină nu facem nici lapte, nici carne, nimic. Mari probleme vom avea şi la carnea de porc pentru că la ora actuală ajungem să importăm 90% din carnea de porc ceea ce va fi o mare problemă ", a explicat Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai reprezentativi agricultori din ţara noastră, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Adrian Ghesnoiu renegocierea PNRR
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close