Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Rafila o contrează pe doctoriţa care a descoperit Omicron: "Informaţiile sunt puţin contradictorii. Nu putem să lăsăm garda jos"

Rafila o contrează pe doctoriţa care a descoperit Omicron: "Informaţiile sunt puţin contradictorii. Nu putem să lăsăm garda jos"

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a contrazis-o, duminică, la Antena 3, pe doctoriţa africană care a spus despre simptomele noii variante Omicron că sunt uşoare.

Rafila o contrează pe doctoriţa care a descoperit Omicron: "Informaţiile sunt puţin contradictorii. Nu putem să lăsăm garda jos"
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    28 Noi 2021   •   22:54

Dr. Angelique Coetzee a spus despre simptomele variantei Omicron că sunt "neobișnuite, dar ușoare". 

"Peste 2-3 săptămâni vom afla cât de periculoasă este noua variantă. Informaţiile sunt puţin contradictorii. Nu poţi să vorbeşti de oboseală extremă şi să spui că este un simptom foarte ușor", a punctat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

"Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, de la un pacient de la care s-a recoltat proba pe 9 noiembrie, deci de foarte puțin timp. Dar e clar că se mişcă repede noua tulpină.

Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite, grave față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem noi după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează. 

Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede. Atât cunoaștem. Mai mult nu cunoaștem și o să aflăm peste 2-3 săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns apropo de simptomatologie.

În general, cu cât avansează în timp o tulpină virală de multe ori scade patogenitatea. Asta ar fi vestea bună, dar nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. 

Noi nu am acționat isteric în niciun caz, am reacționat rapid, așa cum ne-a recomandat Centrul European de Control al Bolilor. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost carantinarea pasagerilor care vin din şapte ţări din Africa", a continuat prof. dr. Alexandru Rafila.
 

×
Subiecte în articol: Subiectiv Alexandru Rafila omicron
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close