Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Ce sunt şi cum funcţionează armele termobarice folosite de ruși la bombardarea orașelor din Donbas

Ce sunt şi cum funcţionează armele termobarice folosite de ruși la bombardarea orașelor din Donbas

O filmare de pe rețelele de socializare arată dezastrul făcut în zona Donbas din Ucraina de ceea ce se spune că ar fi armele termobarice rusești. Potrivit specialiștilor militari, aceste arme înfricoșătoare reprezintă pentru ruși o șansă uriașă de a înainta în luptele pe uscat.

Ce sunt şi cum funcţionează armele termobarice folosite de ruși la bombardarea orașelor din Donbas
Sursa foto: Getty Images
de Anamaria Nedelcoff    |    30 Mai 2022   •   11:59

Cunoscute și ca bombe cu vacuum, acestea trag oxigenul din aerul din jurul lor, cauzând o explozie cu temperatură înaltă și o undă de șoc devastatoare.

"Armata Rusă a folosit sistemul de artilerie cu rachete TOS-1A de 220 mm pentru bombardamentele la scară largă ale forțelor ucrainene în regiunea de est Donbas. Rămâne de văzut dacă TOS-1A poate influența în mod semnificativ echilibrul de putere la sol în Ucraina, însă întrucât Ucraina și aliații săi nu au sisteme de arme comparabile, oferă forțelor ruse un avantaj important pentru a sprijini progresele pe uscat", scrie Military Watch Magazine.

În materialul prezentat în cadrul emisiunii ”Subiectiv” se precizează că forțele ucrainene au nevoie de lansatoare multiple de rachete pentru a riposta loviturilor cu rază lungă ale artileriei rusești.

Armata rusă a înaintat puțin și cu greu în Donbas. Forțele sale sunt acum concentrate să ocupe orașul Severodonețk și odată cu el regiunea Lugansk.

Moscova a trimis 25 de batalioane tactice în Donbas, fiecare a câte 800 de soldați, cu scopul de a încercui grupele de soldați ucraineni. Dar Rusia se confruntă și ea cu lipsuri. Se crede că a pierdut până la 60% din stocul de arme de înaltă precizie de la începutul războiului. Parțial din cauza sancțiunilor care afectează producția.

Aceste lipsuri se extind și la furnizarea de soldați. Oficialii ucraineni susțin că puțin sub 30.000 de soldați ruși au fost uciși în război, echivalentul a 37 de batalioane.

Totodată, parlamentul rus a aprobat o lege care ridică limita de vârstă pentru înrolare de la 40 la 50 de ani, iar grănicerilor din Crimeea li s-a spus să își anuleze concediile.

TOS-1A a fost utilizat pe scară largă de forțele ruse și siriene în 2016 în operațiuni militare împotriva Al-Qaida, Statul Islamic și alte grupări militante non-statale, dar a fost folosit pentru prima dată în luptă la scară mai mică în octombrie 2014 de armata irakiană împotriva Statului Islamic.

De asemenea, a fost folosit la scară mică de forțele armate ale Azerbaidjanului în septembrie 2020 împotriva unităților terestre armene.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close