Familia bărbatului susţine că acesta ar fi murit din cauza neglijenței, şi nu din cauza infecției cu COVID-19. Fiica a făcut plângere la parchet, iar procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.
Fiica bărbatului: Mai vine cineva pe la voi să vă verifice, să vadă dacă ești bine mai vine?
Bărbatul: Nu mai vine. Nu mai vine. Stau cu asta pe nas câte două ore, mai opresc aparatura.
Fiica bărbatului: Dacă ți se face rău poți să ieşi singur de acolo?
Bărbatul: Da, avem numărul de telefon către camera de gardă. E trecut aici pe ăsta.
Este ultima discuție pe care Ioana Cuclea a avut-o cu tatăl său pe 12 martie. Bărbatul se internase în urmă cu două zile cu ușoare simptome de COVID-19.
„Starea a fost bună stabilă pe toată perioada internării. Nu era intubat, era într-un în salon ca orice pacient. Ceva este acolo în neregulă. Ulterior, timp de două zile, deci până vineri, starea a fost din ce în ce mai bună și stabilă ajungând în seara de 12 martie, vineri, să aibă o saturație de 98 în sânge, să aibă o tensiune stabilă de 14 cu 8, să aibă bătăile inimii de 76, lucru confirmat de fișă, că am reușit să intrăm în posesia a fișei medicale", spune fiica bărbatului decedat.
Fiica bărbatului spune că avea trei teste COVID, două negative și unul pozitiv
Problemă a apărut în noaptea dinspre 12 spre 13 martie când am înțeles că s-a deconectat aparatul de oxigen de lângă pat. Practic, a fost oprit de către doctor. Din două perfuzii care erau administrate în mod normal la tratament i s-a administrat doar una, iar pe branula unde se administra perfuzia s-a administrat ceva, un medicament dintr-o seringă. Așa spune martorul care era cu el în salon în această seară. După ce i s-a administrat această doză a început să se simtă rău", a mai spus fiica bărbatului.
Ionuț, colegul de salon al bărbatului confirmă totul
„După ce i-a făcut injecția aia a început să se simtă rău. Am fost la dânsele la cabinet acolo, nu mi-a răspuns nimeni. Vorbeau foarte urât, nu numai cu mine, cu toți pacienții. Ele când veneau în salon începeau să țipe la noi, ne drăcuiau că stau zilele nedormite să ne trateze şi tot nu suntem mulțumiți. Mi-a spus că îl doare în ceafă și că se simte amețit", a spus Ionuţ colegul de salon al bărbatului.
Toată noaptea bărbatul s-a şimţit rău şi nu a venit nimeni. Abia la ora 06:00 dimineaţa în salon au venit patru cadre medicale.
„Am stat o oră, două cu el și apoi au venit m-au luat şi mutat de la 6 la 7. Şi el s-a uitat la mine şi m-a întrebat unde te duci şi i-am spus că mă mută în alt salon. Apoi am aflat că a murit. El avea două vânătăi pe gât", a mai spus colegul bărbatului.
Pentru că nu a primit prea multe răspunsuri, familia a început propria anchetă. A făcut plângere la parchet și a înregistrat toate convorbirile cu personalul medical.Într-una dintre înregistrări o asistentă, care l-a îngrijit pe bărbat, pare mirată că acesta a murit subit.
„Dânsul ca stare generală era bine, chiar și noi am fost foarte surprinși de ceea ce s-a întâmplat", spune o asistentă.
Într-o discuție telefonică cu medicul care a semnat certificatul de deces, medic chirurg nevoit să îngrijească pacienți de COVID-19, spune că a făcut tot ce a putut pe 13 martie, dar așa cum spune și în document bărbatul a murit de COVID, o boală imprevizibilă.
"Toți cei care se duc așa au niște comorbidități”
„Saturația era foarte bună atunci. În principiu, nu avea niciun motiv să se ducă. Toți cei care se duc așa au niște comorbidități. Obezitatea este una dintre factorii, asta este un factor agravant, hipertensiunea, diabetul. Nu cred că tensiunea a fost cauza morții. Poate să fie o ischemie miocardică, care se instalează. În acest context, în această boală plămânul a avut 40% după tomografie afectare COVID și în felul ăsta se instalează o hipertensiune pe partea dreaptă a inimii, se numește hipertensiune pulmonară și poate să ducă la o ischemie, la o tulburare de ritm și pacientul poate să intre în stop cardiorespirator, care de cele mai multe ori nu este resuscitabil. Pot fi mai multe explicații", a spus medicul într-o convorbire telefonică avută cu familia bărbatului.
„A fost băgat în sac şi mort a fost dus la ATI”
„L-a luat l-au băgat în sac și au tras fermoarul la sac și după aia l-au pus pe targă şi l-au băgat în camera de reanimare", spune Ionuţ, colegul de salon al bărbatului.
Cu alte cuvinte Aurel Cuclea a murit în salon și mort în sac a fost dus pe ATI.
„Măsurile de terapie intensivă le face medicul care se află în momentul ăla de gardă. În spitalul ăsta nu avem linie de terapie intensivă, nu este linie permanentă de terapie intensivă fiindcă așa este structura spitalului. Nu am cum să vă răspund. Nu avea sens să îl mai duc să mai pierdem câteva minute în camera alăturată care este inscripționată cu terapie intensivă, dar în care nu putea să beneficieze de măsuri în plus, dată fiind lipsa medicului de terapie intensivă" a spus medicul.
Nu a fost resuscitat nu are urme de urme roșii în spatele gâtului
„Nu a fost resuscitat, are urme de urme roșii în spatele gâtului și noi bănuim că a făcut un AVC din cauza tensiunii", spune fiica bărbatului.
Directorul spitalului aruncă vina pe subalterni.