Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Cum s-a ajuns ca unele pensii majorate să fie ulterior impozitate

Cum s-a ajuns ca unele pensii majorate să fie ulterior impozitate

După ce le-au crescut pensiile, unii români s-au trezit că după impozitare câștigul lor este praf în ochi. Situația a fost comentată, miercuri seară, la Antena 3, de ministrul Muncii, Marius Budăi. Mai exact, un pensionar primea înainte de majorare 1.992 lei. După majorare, același pensionar a primit 2.191 lei, însă ce a depășit 2.000 de lei a fost impozitat automat de stat.

Cum s-a ajuns ca unele pensii majorate să fie ulterior impozitate
Sursa foto: Facebook.com
de Gabriel Dano    |    19 Ian 2022   •   21:02

Așa că ceea ce se aștepta să câștige după majorarea pensiilor a fost, de fapt, mult mai puțin.

"Știți foarte bine că atunci când PSD a fost în mandatul trecut la guvernare, și am avut onoarea să fie ministru și atunci, noi am ridicat acel prag de impozitare de la 1.050 la 2.000 de lei și am scăzut impozitul pe venit de la 16 la 10%. Dar, doar acea diferență care depășește 2.000 de lei.

Ce e după virgulă legea spune că atunci când trebuie să dai cetățeanului e în favoarea lui, dar și când trebuie să iei acest impozit îi dai tot în favoarea lui, deci a rămas la 19 lei. Deci, acești 19 lei sunt impozitul pe venitul de pensii aferent sumei de peste 2.000 de lei", a spus ministrul Marius Budăi, în emisiunea "Subiectiv" moderată de Răzvan Dumitrescu.

Ministrul Muncii, despre noua formulă pentru recalcularea pensiilor. Milioane de români vizaţi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că legea salarizării şi a pensiilor va intra în analiză pentru ca toţi beneficiarii din sistemul social să ajungă la un echilibru. În acest context se va elabora o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor. Iată despre ce este vorba.

Mii de pensionari nu mai fac faţă facturilor uriașe la energie şi gaze. În acest context în ședința de Guvern de azi s-a discutat pe tema pachetului de ajutor social în care se va reanaliza legea salarizării şi a pensiei, demers care, potrivit ministrului Muncii, va dura aproximativ 120 de zile.

Întrebat dacă după acest orizont de timp pensionarii s-ar putea aștepta la majorări, ministrul Muncii, Marius Budăi a spus:

„Prefer să mă păstrez la fel de serios cum am fost până acuma şi nu o să-mi permit să dau, mai ales că vorbim de cetăţeni, de oameni, de suflete, nicio speranța pe care să nu o putem noi ca Guvern să o ducem la îndeplinire.

Ceea ce am anunţat astăzi este practic ceea ce ne-am asumat prin programul de guvernare atunci când am negociat această coaliţie politică pentru a susţine guvernul.

Am spus că ne luăm la dispoziție aceste 120 de zile în care să facem analiză să descoperim ce nu s-a făcut.

Este complicat pentru că sunt lucrători din sistemul public care sunt deja la nivelul 2022, sunt lucrători din sistemul public care trebuie să primească încă mult până a ajunge la acest nivel şi sunt lucrători care sunt aproape de nivelul din 2022.

Toate ministerele trebuie să conlucrăm şi să avem acestă situaţie clară să vedem şi lună de lună cum merge execuția bugetară şi colectarea fondurilor şi să luăm o decizie şi guvernul să şi-o asume.(...)

Avem deja un document oficial prin care în zilele următoare trebuie să creăm un comitet interministerial care asta va avea ca temă principală: identificare problemelor din sistemul de salarizare, identificarea şi construirea efortului bugetar şi discuțiile în coaliţie pentru găsirea de soluţii.

Este cel mai bun mod de a creiona o soluție cu partenerii sociali", a spus Marius Budăi, ministrul Muncii în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Marius Budăi
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close