Antena 3 CNN Actualitate Cultură Voi cu Voicu. Secretele lumii, ascunse la Vatican

Voi cu Voicu. Secretele lumii, ascunse la Vatican

Voi cu Voicu. Secretele lumii, ascunse la Vatican
Sursa foto: foto- captura Antena 3
26 Mai 2018   •   20:50

Se spune că în interiorul Vaticanului sunt păstrate secretele lumii. Liviu Zăpârțan, ambasadorul României la Vatican, a vorbit despre acest lucru și a explicat ce înțelege prin aceste secrete. 

„Sigur că ascunde în măsura în care cercetătorii, istoricii și alți specialiști nu vin să le cunoască. Termenul de „arhive secrete” ale Vaticanului are o dublă semnificație. Sunt documentele cancelariei vaticane, ale Papilor, e o istorie de 2000 de ani în spate, și sunt documente care la vremea respectivă erau secretele Vaticanului. Statul Papal cuprindea o treime din Italia. A fost o istorie care s-a păstrat în aceste documente.

Și mai este o semnificație a termenului: documentele secretariatului Vaticanului. Dar ele nu sunt secrete, sunt accesibile. Sute de ani limba de comunicare a Vaticanului a fost limba latina, de aceea a și ținut Europa vorbitoare de limba latină și atunci accesul la aceste documente e condiționat, în primul rând, de cunoașterea limbii latine. Eu personal nu sunt atât de preocupat de acest aspect secret al lucrurilor, cât mai ales de dorința ca și noi să avem acces la arhivele Vaticanului, să ne cunoaștem propria noastră istorie”, a spus Liviu Zăpârțan. 

×
Subiecte în articol: Voi cu Voicu
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close