Antena 3 CNN Externe A început procesul fostului majordom al Papei, acuzat de furt de documente confidenţiale

A început procesul fostului majordom al Papei, acuzat de furt de documente confidenţiale

A început procesul fostului majordom al Papei, acuzat de furt de documente confidenţiale
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
29 Sep 2012   •   13:31

Procesul fostului majordom al Papei, Paolo Gabriele, acuzat că a furat zeci de documente confidenţiale care evidenţiază tensiuni la cel mai înalt nivel în cadrul Bisericii Catolice, a început sâmbătă la Vatican, a anunţat Sfântul Scaun, relatează AFP.
   
Paolo Gabriele, în vârstă de 46 de ani, este prezent în sala de tribunal, în faţa a trei judecători laici. Complicele său, informaticianul Claudio Sciarpelletti, este reprezentat de către avocatul său, a precizat Vaticanul.
   
Un eveniment inedit în istoria statului pontifical, cunoscut mai degrabă pentru practicarea culturii secretului, la acest proces presa a primit acces. Însă caracterul public al dezbaterilor a fost foarte strict reglementat, doar opt jurnalişti fiind admişi la tribunalul situat în spatele Bazilicii Sf. Petru, ei putând să scrie despre audieri numai după încheierea acestora.
   
Spre deosebire de milioanele de turişti care cutreieră piaţa situată în apropiere, jurnaliştii nu pot utiliza aparate de fotografiat sau camere de filmat.
   
Gabriele, unul dintre puţinii cetăţeni laici ai celui mai stat din lume, riscă până la patru ani de închisoare.
   
Un servitor credincios al lui Benedict al XVI-lea, el îi pregătea Papei hainele de ceremonie şi îi servea masa. În fotografiile oficiale, Gabriele este surprins întotdeauna în apropierea Papei, înclusiv în papamobil.
   
El este acuzat că a subtilizat şi fotocopiat, timp de luni de zile, zeci de documente confidenţiale ale Papei şi colaboratorilor săi. Sub numele de cod "Maria", el le transmitea ulterior jurnalistului Gianluigi Nuzzi, care le-a utilizat într-o carte, intitulată "Sua santit?" (Sanctitatea Sa), dezvăluind rivalităţi şi animozităţi violente, în special împotriva numărului doi de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone.

×
Subiecte în articol: furt jurnalisti proces Vatican
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close