Antena 3 CNN Externe Acuzaţii grave la adresa Armatei SUA

Acuzaţii grave la adresa Armatei SUA

Acuzaţii grave la adresa Armatei SUA
Sursa foto: Foto: Facebook
16 Oct 2015   •   11:46

 Un tanc american a intrat în ruinele spitalului din Afganistan distrus într-un atac aerian la 3 octombrie, stârnind îngrijorări că armata SUA a vrut astfel să elimine dovezi în cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de război, a relatat joi The Guardian în pagina sa online, potrivit Agerpres. 

Atacul asupra spitalului din Kunduz care aparținea organizației caritabile Medici fără Frontiere (Médécins sans Frontieres, MSF) s-a soldat cu moartea a 10 pacienți și a 12 membri ai personalului.

Într-un comunicat transmis joi, MSF susține că a fost informată după 'intruziunea' din aceeași zi că în tanc se aflau investigatori ai unei echipe formate din reprezentanți ai SUA, NATO și Afganistanului care anchetează atacul. "Intrarea neanunțată și forțată a avariat proprietatea, a distrus potențiale probe și a cauzat stres și teamă", a precizat MSF.

Pentagonul nu a răspuns solicitării de a comenta incidentul, care survine în contextul în care au apărut noi dovezi că forțele americane care operau în zonă la momentul atacului știau că în clădire funcționa un spital.

Analiști americani pentru operațiuni speciale adunaseră informații asupra spitalului cu câteva zile înainte de atac, deoarece credeau că un agent pakistanez îl folosea ca bază, conform unor informații oferite de Associated Press, care citează un fost oficial al serviciilor secrete, rămas sub protecția anonimatului.

Analiștii au făcut o hartă o zonei și au trasat un cerc în jurul spitalului, a spus oficialul citat. Bărbatul pakistanez, prezentat deopotrivă ca un suspect taliban și angajat al Directoratului inter-servicii din Pakistan, a fost ucis în atac, a mai declarat oficialul citat de AP.

Din cei aproape 200 de pacienți și membri ai personalului aflați în spital în momentului atacului, cel puțin 30 au fost răniți, potrivit MSF, care a spus că atacul este o încălcare a Convențiilor de la Geneva și o crimă de război. Potrivit organizației, unii dintre pacienți au ars de vii în paturile lor.

Mai multe anchete privind atacul analizează dacă echipele americane distincte implicate — experții în operațiuni speciale, ofițeri ai comunității de informații, comandamentul militar care a ordonat atacul — știau că unitatea este un spital, dacă au transmis un avertisment că urmează un atac și ce s-a întâmplat la fața locului la momentului loviturii.

Nu se știe dacă informațiile deținute de analiști conform cărora unitatea era un spital au fost împărtășite și comandamentului care a lansat atacul, mai notează The Guardian. Potrivit MSF, coordonatele GPS care identificau spitalul au fost împărtășite cu ofițeri americani, afgani și ai coaliției internaționale, dar și cu oficiali civili "nu mai târziu de 29 septembrie".

×
Subiecte în articol: armata americana SUA Afganistan
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close