Antena 3 CNN Externe General american: Afganistan, pe marginea războiului civil

General american: Afganistan, pe marginea războiului civil

Afganistanul se află în pragul unui război civil, susține șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley.

General american: Afganistan, pe marginea războiului civil
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Sep 2021   •   11:29

"Armata mea apreciază că (...) există condițiile pentru declanșarea unui război civil. Nu știu dacă talibanii vor fi în stare să-și consolideze puterea şi să-şi impună guvernarea",  a spus Milley într-un interviu de la Baza Aeriană Ramstein din Germania pentru postul american Fox News.

Generalul a arătat că riscul este accentuat de prezența unor grupări, altele decât talibanii, care promovează deschis terorismul fundamentat pe Islam.

Potrivit lui Milley, există tentația ca grupările teroriste să profite de vacuumul de putere din Afganistan și există temeri că rețeaua Al Qaeda se va regrupa, că gruparea Stat Islamic își va extinde influența şi că o pleiadă întreagă de grupări teroriste va prolifera.

"Vom asista la o recrudescență a terorismului din acea regiune, în general, în următoarele 12, 24, 36 de luni și o vom monitoriza", a prognozat generalul american.

O analiză BBC arăta că talibanii, așteptați să anunțe componența noului guvern de la Kabul, fac mari eforturi să elimine mai întâi rezistența luptătorilor din Valea Panjshir, conduși de Ahmad Massoud și Amrullah Saleh.

O consolidare a rezistenței în lunile de iarnă următoare ar constitui o problemă gravă pentru talibani, însă nu ar fi singura.

ISIS-K (Stat Islamic - Khorasan), care a revendicat atentatul  din 26 august de la aeroportul din Kabul, este o grupare adversară talibanilor și sunt previzibile înfruntări între cele două facțiuni islamiste, care au interpretări religioase și obiective strategice diferite.

De altfel, după ce au cucerit Kabul și au eliberat mai mulți deținuți, talibanii l-au executat pe unul dintre foștii lideri ISIS-K.

×
Subiecte în articol: Mark Milley Afganistan razboi civil
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close