Antena 3 CNN International News Liderul ISIS-K, Shahab al-Muhajir, o "fantomă" care conduce câteva mii de jihadiști. În afara numelui, puține lucruri se știu despre el

Liderul ISIS-K, Shahab al-Muhajir, o "fantomă" care conduce câteva mii de jihadiști. În afara numelui, puține lucruri se știu despre el

Stat Islamic - Khorasan sau ISIS-K este gruparea care a revendicat atentatul sinucigaș de la Kabul, produs joi după-amiază și soldat cu peste 170 de morți și 200 de răniți, conform unui bilanț actualizat, comunicat de surse oficiale afgane care au preferat să rămână anonime.

Liderul ISIS-K, Shahab al-Muhajir, o "fantomă" care conduce câteva mii de jihadiști. În afara numelui, puține lucruri se știu despre el
de Adrian Iclozan    |    27 Aug 2021   •   22:34

ISIS-K a avut mai mulți lideri de la constituire iar strategia sa a fost de a exploata divizările din sânul grupurilor jihadiste proeminente în așa-numita regiune Khorasan, care înglobează Afganistan, Pakistan și Asia Centrală.

Primii lideri ISIS-K, uciși de americani. Următorul, de talibani

ISIS-K a fost condusă de Hafiz Saeed Khan, comandant în cadrul TTP, gruparea talibanilor din Pakistan. Adjunctul lui Khan a fost Abdul Rauf Aliza, fost comandant taliban.

Ambii au fost uciși în lovturi executate de americani.

Abu Omar Khorasani, arestat și încarcerat la închisoarea Pul-i-Charkhi de lângă Kabul pe vremea fostului guvern afgan, a condus, la rândul său, ISIS-K.

Khorasani și alți 8 adepți ai săi ai fost executați de talibani după ce aceștia au preluat controlul închisorii și al capitalei afgane.

Înainte de a fi ucis, fostul lider ISIS-K a făcut următoarea declarație pentru The Wall Street Journal, declarație care indică unul dintre motivele pentru care adepții grupării Stat Islamic și talibanii afgani sunt inamici înverșunați.

"Conducerea Daesh (ISIS, n.r.) este independentă. Țelurile Daesh sunt independente. Avem o agendă globală iar când oamenii întreabă cine poate reprezenta, cu adevărat, Islamul și întreaga comunitate islamică, desigur că noi suntem mai atrăgători", a spus el.

Într-adevăr, dincolo de competiția pentru recunoașterea de reprezentant legitim al Jihadului sângeros, ISIS-K și talibanii sunt separați și de viziune: talibanii afgani reprezintă o forță militantă tribală, naționalistă, susținută de Pakistan în timp ce ISIS-K nu acceptă granițele naționale și militează pentru un Califat Islamic Global.

Shahab al-Muhajir, un arab căruia i se știu doar pseudonimele

După arestarea lui Khorasani, la conducerea ISIS-K a venit în 2020 un lider nou și ambițios, Shahab al-Muhajir.

O evaluare a Națiunilor Unite din iunie anul curent arăta că, sub conducerea lui al-Muhajir, ISIS-K rămâne activ și periculos.

Despre al-Muhajir însuși se știu puține lucruri. Presa internațională relata anul trecut, citând mai multe surse, că acesta ar fi un arab din Orientul Mijlociu care a făcut anterior parte din Al Qaeda în zona Afganistan - Pakistan.

Echipa de monitorizare a aplicării sancțiunilor din cadrul Consiliului de Securitate ONU indica în luna 2020 că Abu Muhammad Saeed Khorasani, de naționalitate siriană, urma să devină, cel mai probabil, noul șef al ISIS-K. Însă Saeed Khorasani și al-Muhajir ar putea fi, la fel de bine, aceeași persoană, fiind un lucru obișnuit ca liderii jiahdiști să aibe multiple pseudonime, din motive de securitate.

În iulie 2020, organul de propagandă al ISIS-K, al-Milat Media, a confirmat că al-Mujahir este noul lider al grupării dar nu a distribuit nici fotografia acestuia, nici datele biografice.

Noul lider ISIS-K, mesaje audio înregistrate către adepții grupării

În schimb, al-Milat a difuzat o înregistrare audio a unui mesaj audio către combatanții ISIS-K, al cărui text ar fi fost scris de al-Muhajir, mesajul fiind apoi înregistrat în limba paștună de purtătorul de cuvânt al ISIS-K, Sultan Aziz Azzam.

Acest mod de comunicare între lider și luptătorii grupării - cu un număr estimat la 1.500 - 2.000 de combatanți - adâncește misterul legat de identitatea lui al-Muhajir și dă apă la moară speculațiilor.

O explicație pentru mesajul înregistrat ar fi aceea că noul lider nu este fluent în limbile vorbite în mod obișnuit în regiune - paștu și dari - și a avut nevoie de interpret pentru a se face înțeles de către baza grupării.

Evident, acest aspect întărește versiunea că Shahab al-Mujahir este un arab, probabil din Siria sau din Irak, iar gruparea a făcut efortul de a-i asigura confidențialitatea, fiind vizat, la momentul alegerii sale, nu doar de loviturile SUA, ci și de cele ale fostului guvern afgan și ale talibanilor.

×
Subiecte în articol: Shahab al-Muhajir ISIS-K
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close