Antena 3 CNN Externe Agenția Spațială Europeană a anunțat suspendarea cooperării cu Rusia pentru misiunile lunare

Agenția Spațială Europeană a anunțat suspendarea cooperării cu Rusia pentru misiunile lunare

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat miercuri că va înceta colaborarea cu Rusia pentru misiunile lunare, din cauza războiului din Ucraina.

Agenția Spațială Europeană a anunțat suspendarea cooperării cu Rusia pentru misiunile lunare
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    13 Apr 2022   •   18:05

”În urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, directorul general al ESA a inițiat o revizuire cuprinzătoare a tuturor activităților întreprinse în prezent în cooperare cu Rusia și Ucraina”, se arată într-un comunicat al Agenției Spațiale Europene.

”Obiectivul este de a determina posibilele consecințe ale acestui nou context geopolitic pentru programele și activitățile ESA și de a crea o infrastructură spațială mai rezistentă și mai robustă pentru Europa”, a adăugat instituția.

În comunicat s-a mai precizat că ”știința și tehnologia ESA pentru aceste misiuni rămân de o importanță vitală” și se lucrează pentru a găsi alternative pentru a continua aceste misiuni folosind alte mijloace. Misiunile Luna-25 și Luna-27 sunt întrerupte, iar planuri alternative sunt deja în curs.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și sancțiunile rezultate ”reprezintă o schimbare fundamentală a circumstanțelor și fac imposibilă pentru ESA implementarea cooperării lunare planificate”, au subliniat reprezentanții Agenției Spațiale Europene.

În schimb, acum este în curs de desfășurare un studiu rapid condus de Thales Alenia Space din Italia ”pentru a evalua opțiunile de urmat”, a spus ESA.

La jumătatea lunii martie, ESA a anunțat că misiunea ExoMars Rover, care era gata de zbor și ar fi trebuit să fie lansată în septembrie, este și ea suspendată, adăugând că ”deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close