Antena 3 CNN Externe "Coridoarele de solidaritate sunt folosite abuzit pentru profit!" | Agricultorii din România protestează la Bruxelles din cauza crizei cerealelor din Ucraina

"Coridoarele de solidaritate sunt folosite abuzit pentru profit!" | Agricultorii din România protestează la Bruxelles din cauza crizei cerealelor din Ucraina

Reprezentanții agricultorilor din România, Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia participă, la Bruxelles, la un protest față de dezechilibrele grave generate la nivelul piețelor de profil din aceste țări de măsurile blocului comunitar în favoarea cerealelor din Ucraina.

"Coridoarele de solidaritate sunt folosite abuzit pentru profit!" | Agricultorii din România protestează la Bruxelles din cauza crizei cerealelor din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mai 2023   •   12:02

Protestul are loc marți, în apropierea sediului Comisiei Europene.

Într-o scrisoare comună, reprezentanții Camerelor de Agricultură și ai organizațiilor agricultorilor din cele cinci țări acuză "situația extrem de gravă" consemnată pe fondul scăderii accelerate a prețurilor și a lipsei cererii de cereale și de semințe oleaginoase din producțiile naționale.

Aceste evoluții au loc din cauza ofertei excedentare din Ucraina.

Citește și: "Președintele României nu mai e Iohannis, e Zelenski!" | Fermierii români stau să explodeze din cauza scandalului cerealelor din Ucraina

Semnatarii arată că stocurile se află la 150% din nivelul uzual pentru această perioadă a anului.

Următoarea recoltă începe în mai puțin de o lună și există o posibilitate reală de a nu exista cumpărători și niciun loc de depozitare pentru cerealele și semințele oleaginoase din recolta viitoare, avertizează ei.

Agricultorii acuză faptul că așa-numitele culoare de solidaritate nu funcționează, fiind folosite, de fapt, în mod abuziv de către comercianți pentru profit rapid.

Practic, marfa care ar trebui să tranziteze statele UE pentru a ajunge la terți este vândută pe piețele locale.

Agricultorii români cer interdicția importurilor de cereale ucrainene până în vara anului viitor

În aceste condiții, agricultorii central și est-europeni participanți la protestul de marți solicită restabilirea taxelor vamale și a contingentelor la produsele agricole și alimentare ucrainene și extinderea măsurilor temporare de precauție cu privire la importurile din Ucraina cel puțin până la 14 iunie 2024.

Astfel, spun protestatarii, capacitatea de stocare rămasă în țările central și est-europene va putea fi utilizată pentru a stoca cerealele membrilor UE după noua recoltă.

"Este favorabil faptul că importurile (din Ucraina) au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate. În acest fel, nu putem avea o situație clară cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adăugate cantități suplimentare şi antedatate.

În cazul în care, după 5 iunie, interdicția de import în cele 5 țări este ridicată, solicităm cu insistență extinderea împărțirii riscurilor între toate statele membre ale UE, astfel încât fiecare stat să primească și să utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina, direct proporțional cu mărimea țării și a populației sale, evitând aducerea țărilor din Europa de Est în blocaj logistic și a fermierilor în faliment", se mai spune în documentul citat.

Din România, scrisoarea este semnată de Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe - PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociația Forța Fermierilor (AFF), organizații ce fac parte din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC).

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close