Antena 3 CNN Externe Albania şi Kosovo se pregătesc să primească refugiaţi afgani: ”Nimeni nu ştie mai bine decât noi ce înseamnă să fii expulzat şi nevoit să părăseşti locurile unde ai crescut”

Albania şi Kosovo se pregătesc să primească refugiaţi afgani: ”Nimeni nu ştie mai bine decât noi ce înseamnă să fii expulzat şi nevoit să părăseşti locurile unde ai crescut”

Albania şi Kosovo au anunțat că se pregătesc pentru primirea de refugiaţi afgani care sunt expuşi riscului unor abuzuri din partea talibanilor ce au preluat puterea în Afganistan.

Albania şi Kosovo se pregătesc să primească refugiaţi afgani: ”Nimeni nu ştie mai bine decât noi ce înseamnă să fii expulzat şi nevoit să părăseşti locurile unde ai crescut”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Aug 2021   •   13:53

Edi Rama, Primul Ministru albanez a afirmat că Administraţia Preşedintelui Biden a cerul Albaniei, în calitatea sa de membru NATO, să vadă dacă poate funcţiona ca ţară de tranzit pentru refugiaţi afgani care vor să ajungă în SUA.

"Nu voi spune NU şi asta nu doar fiindcă ne-a fost cerut de marii noştri aliaţi, ci fiindcă noi suntem Albania" - a pus Edi Rama.

Şi de la Priştina, Kosov, se aude aprobarea pentru cererea făcută de americani, Luan Dalipi, şeful de cabinet al Primului Ministru Albin Kurti: "De la mijlocul lunii iulie, am fost în comunicare constantă şi am cooperat cu SUA şi responsabilii militari americani în ce priveşte această problematică sensibilă şi dureroasă.

Este de îndeplinit, cu multă grijlă, o întreagă activitate logistică, tehnică, de securitate şi socială. SUA sunt principalul nostru aliat şi partenerul nostru strategic. Totul se va termina cu bine", potrivit Reuters.

În secolul trecut, Albania a găzduit evrei ce fuseseră persecutaţi de nazişti.

Ţara este membră a NATO din 2009. ”Nimeni nu ştie mai bine decât noi ce înseamnă să fii expulzat şi nevoit să părăseşti locurile unde ai crescut”, a scris, la rândul său, Vjosa Osmani.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008 după un război sângeros împotriva puterii de la Belgrad şi este recunoscut de 115 state, inclusiv 22 dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Alte ţări se pare că au refuzat să dea curs cererilor americane care, spun unele surse, ar fi încercat să contacteze Kazahstanul, Tadjikistanul şi Uzbekistanul pentru sprijinirea unei acţiuni umanitare şi ceea ce a fost obţinut a fost doar un loc de refugiu pentru fostul preşedinte afgan, acceptat în ultimă instanţă de tadjici.

Anticipând un val de refugiaţi în urma ofensivei talibanilor în Afganistan, Iranul a creat zone-tampon la frontiera comună, potrivit unui anunţ al Ministerului de Interne iranian.

Cele trei zone-tampon provizorii, în nordul şi sud-estul Iranului, sunt menite să le ofere protecţie şi securitate refugiaţilor afgani.

În schimb, Pakistanul şi-a închis graniţa cu Afganistanul, ceea ce a făcut ca mii de persoane să rămână blocate pe ambele părţi ale frontierei după ce talibanii au preluat controlul asupra estului teritoriului afgan.

Ministrul de interne pakistanez Sheikh Rashid a anunţat decizia închiderii punctului de trecere Torkham, din nord-vestul Pakistanului, fără a menţiona care este calendarul pentru redeschiderea sa.

El a precizat că măsura a fost luată după ce talibanii au capturat oraşul afgan Jalalabad.

×
Subiecte în articol: refugiati Afganistan Albania Kosovo
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close