Antena 3 CNN Externe Alegeri în Franța. De unde vine cea mai mare amenințare pentru Emmanuel Macron

Alegeri în Franța. De unde vine cea mai mare amenințare pentru Emmanuel Macron

Francezii votează, duminică, în primul tur al alegerilor legislative,  urmând să desemneze un nou parlament, la aproape șapte săptămâni de la realegerea lui Emmanuel Macron în funcția de președinte al țării.

Alegeri în Franța. De unde vine cea mai mare amenințare pentru Emmanuel Macron
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2022   •   10:32

Începând de la ora locală 08:00 (ora 9 în România), cei aproximativ 48,7 milioane de cetățeni francezi cu drept de vot înregistrați îi pot desemna pe titularii celor 577 de mandate în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez.

Cea mai mare amenințare pentru Macron în primul tur al legislativelor vine din partea experimentatului politician Jean-Luc Melenchon, care a reușit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga "Nupes".

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se așteaptă ca blocul centrist "Împreună", al actualului președinte, să câștige acest scrutin.

Un sfert dintre cei intervievați au afirmat că se așteaptă ca victoria să fie obținută de blocul "Nupes", în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziție.

Emmanuel Macron a fost reales președinte pe 24 aprilie anul curent, însă are nevoie de o majoritate în camera inferioară a parlamentului francez pentru a pune în aplicare reformele concepute să consolideze economia, precum creșterea vârstei de pensionare şi reducerea impozitelor.

Al doilea tur al alegerilor legislative franceze se va desfășura în data de 19 iunie.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close