Antena 3 CNN Externe Algeria spune că este pregătită să furnizeze mai mult gaz în UE în cazul unei posibile scăderi a livrărilor din Rusia

Algeria spune că este pregătită să furnizeze mai mult gaz în UE în cazul unei posibile scăderi a livrărilor din Rusia

Sonatrach, gigantul public de hidrocarburi algerian, este pregătit să furnizeze mai mult gaz către Europa, în cazul unei scăderi a exporturilor rusești legată de criza ucraineană, prin direcționarea acestuia în special prin gazoductul Transmed care leagă Algeria de Italia.

Algeria spune că este pregătită să furnizeze mai mult gaz în UE în cazul unei posibile scăderi a livrărilor din Rusia
Sursa foto: pixabay
de Alexandra Ionescu    |    01 Mar 2022   •   12:55

Mai multe țări europene depind în mare măsură de Rusia pentru importurile lor de gaze.

”Sonatrach este „un furnizor de încredere de gaz pentru piața europeană și este gata să-și sprijine partenerii pe termen lung în situații dificile”, a declarat CEO-ul său, Toufik Hakkar, cotidianului Liberté. Europa este „piața naturală” pentru Algeria, care contribuie în prezent cu 11% la importurile sale de gaze, a subliniat el.

Livrările suplimentare de gaze naturale sau gaze naturale lichefiate (GNL) rămân totuși dependente de „disponibilitatea surplusului după satisfacerea cererii de pe piața internă” și de „angajamentele contractuale” față de partenerii străini, a adăugat el.

Sonatrach „are capacitate neutilizată pe gazoductul Transmed”, care ar putea fi folosită pentru „creșterea aprovizionării pieței europene”, potrivit lui Hakkar. Această conductă de gaz poate transporta până la 32 de miliarde de metri cubi pe an, de patru ori mai mult decât gazoductul Medgaz care alimentează Spania.

„Algeria exportă maxim 22 de miliarde de metri cubi prin gazoductul Transmed”, ceea ce lasă o capacitate de export de 10 miliarde de metri cubi, a spus Abdelmajid Attar, fostul ministru algerian al Energiei și fost CEO al Sonatrach. Gazul ar putea fi, de asemenea, lichefiat și trimis prin transportoare de GNL, știind că „unitățile de lichefiere care există în Algeria sunt operate doar la 50/60% din capacitatea lor”.

Totuși, Algeria nu ar putea „compensa singură scăderea aprovizionării cu gaze rusești”, indică expertul, estimând că ar putea „aproviziona UE cu 2 sau 3 miliarde de metri cubi în plus” maxim.

Dar pe „termen mediu, în patru-cinci ani, Algeria va putea trimite cantități mai mari”, a continuat el, considerând că este necesară în prealabil „dezvoltarea de noi rezerve formate în esență din gaz neconvențional” (gaz de șist). Algeria plănuiește să investească 40 de miliarde de dolari (aproximativ 35,5 miliarde de euro) între 2022 și 2026 în explorarea, producția și rafinarea petrolului, precum și în prospectarea și extracția gazelor.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Algeria
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close