Antena 3 CNN Externe Ambasadorul unui aliat SUA, dat afară după ce a comparat discuțiile cu Rusia cu pactul prin care Hitler a anexat părți din Cehoslovacia

Ambasadorul unui aliat SUA, dat afară după ce a comparat discuțiile cu Rusia cu pactul prin care Hitler a anexat părți din Cehoslovacia

A.I.
1 minut de citit Publicat la 10:26 06 Mar 2025 Modificat la 10:40 06 Mar 2025
Phil Goff ambasador Noua Zeelanda Marea Britanie
Ambasadorul neozeelandez în Marea Britanie a fost demis după ce a comparat negocierile SUA - Rusia cu acordul prin care Hitler a anexat părți din Cehoslovacia în 1938. Foto: Profimedia Images

Noua Zeelandă a anunțat, joi, că îl demite pe ambasadorul său la Londra, după ce acesta a subliniat similarități între discuțiile ruso-americane și Acordul de la Munchen, din 1938, în urma căruia Germania nazistă a anexat părți din Cehoslovacia, scrie Agerpres.

Phil Goff, ambasadorul neozeelandez în Marea Britanie, și-a exprimat marți, în timpul unei mese rotunde pe tema invaziei ruse în Ucraina, îndoielile cu privire la înțelegerea actualului președinte american Donald Trump asupra istoriei.

Diplomatul a comparat, de asemenea, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina - derulate de SUA și Rusia - cu Acordul de la Munchen din 1938, care a permis Germaniei naziste să anexeze unele regiuni din Cehoslovacia.

Comentariile vin pe fondul suspiciunilor că președintele american va forța Ucraina să accepte un acord de pace în care Rusia, țară agresoare, ar păstra părți mari din teritoriul cucerit.

"Reciteam discursul ținut de (Winston) Churchill în Camera Comunelor în 1938, după Acordul de la München. S-a întors către prim-ministrul de atunci, Neville Chamberlain, și i-a spus: 'Ați avut de ales între război și dezonoare. Ați ales dezonoarea şi vei avea război'", a spus Goff.

"Președintele Trump a pus din nou un bust al lui Churchill în biroul său, dar credeți că înțelege istoria cu adevărat?", a continuat el.

SUA au suspendat ajutorul militar și schimbul de informații cu Ucraina

Aceste comentarii sunt "profund dezamăgitoare", a declarat joi un purtător de cuvânt al lui Winston Peters, ministrul de Externe al Noii Zeelande .

Oficialul a adăugat că remarcile lui Goff "nu reprezintă punctul de vedere al guvernului neozeelandez" și au făcut ca poziția ambasadorului Goff să fie "nesustenabilă".

Washingtonul a suspendat săptămâna aceasta ajutorul militar acordat Ucrainei şi a întrerupt schimbul de informații cu Kievul, două elemente-cheie de care Ucraina are nevoie pentru a face față invaziei ruse.

Donald Trump, care a reluat contactele directe cu președintele rus Vladimir Putin, a amenințat vineri că va "abandona" Ucraina, în timpul unei întâlniri aprinse cu Zelenski în Biroul Oval, în urma căreia liderul ucrainean a fost dat afară de la Casa Albă.

×
x close