
UPDATE: Preşedintele american Donald Trump a ordonat „o pauză” în cooperarea cu Ucraina în schimbul de informaţii şi de asemenea întreruperea ajutorului militar pentru această ţară, în urma disputei avute vineri la Casa Albă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat miercuri directorul CIA, John Ratcliffe, relatează Reuters şi CNN.
„Trump are un real semn de întrebare dacă preşedintele Zelenski este angajat faţă de procesul de pace, prin urmare a spus să luăm o pauză” în susţinerea Ucrainei cu arme, muniţii şi informaţii, a afirmat directorul CIA într-un interviu acordat miercuri emisiunii Fox Business.
Totuşi, el şi-a exprimat speranţa că această suspendare a ajutorului militar şi informativ nu va dura mult, având în vedere cea mai recentă reacţie a preşedintelui ucrainean, ce pare să fi renunţat la atitudinea intransigentă faţă de negocierile cu Rusia.
-Știrea inițială-
Serviciile de informații americane au oprit schimbul de informații cu Kievul, amenințănd capacitatea Ucrainei de a lovi ținte rusești, informează Financial Times pe 5 martie, citând surse nedezvăluite. Și Sky News anunță că SUA au încetat să mai împărtășească informații cu Ucraina care ar putea fi folosite pentru a lansa atacuri în interiorul Rusiei, citând o sursă ucraineană.
Dar sursa citată de Sky News a spus că schimbul de informații americane nu s-a oprit complet.
Sursa a descris mișcarea drept „selectivă”, indicând că aceasta înseamnă că informațiile americane vor fi în continuare împărtășite cu Ucraina, care ar putea fi folosite pentru a ataca forțele ruse pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși.
Întrebată dacă este corect că SUA au încetat să mai împărtășească informații, sursa a spus: "Din păcate, da, dar nu complet. Este selectiv. Cu privire la posibilitatea producerii unor pagube pe teritoriul Federației Ruse".
Mișcarea este o altă lovitură pentru Kiev, după ce Donald Trump a decis să întrerupă orice ajutor militar acordat Ucrainei în urma unei încălcări cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi la Casa Albă.
Au existat afirmații contradictorii cu privire la faptul dacă acest lucru se referă și la partajarea informațiilor, o capacitate crucială care permite Ucrainei să lovească ținte rusești. Tabloidul britanic Daily Mail a raportat anterior că SUA au interzis Regatului Unit să împărtășească informații obținute de la Washington cu Kiev.
Doi oficiali au declarat pentru FT că, în timp ce Washingtonul a blocat aliații să împărtășească informațiile americane cu Ucraina, „destinatarii cu active în interiorul țării” vor continua să transmită anumite informații Ucrainei.
Publicația a scris că acest lucru nu se va aplica informațiilor sensibile în timp real, esențiale pentru efectuarea unor lovituri de precizie împotriva țintelor mobile rusești.
Pasul vine în ciuda faptului că Zelensky a emis o declarație pe 4 martie în care a numit cearta din Biroul Oval „regretabilă” și și-a afirmat angajamentul de a lucra pentru pace sub conducerea lui Trump. Președintele SUA a lăudat declarația în discursul său către Congres, dar nu a făcut niciun comentariu direct cu privire la eliberarea ajutorului militar.
De atunci, presa americană a raportat că înghețarea rămâne în vigoare și că nu este clar dacă declarația lui Zelensky a fost suficientă.