Antena 3 CNN Externe Analiză Time: Care sunt planurile lui Vladimir Putin în Ucraina

Analiză Time: Care sunt planurile lui Vladimir Putin în Ucraina

În ultimele săptămâni, Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Guvernul ucrainean, temându-se de un atac, a cerut ajutor Europei și SUA. Un purtător de cuvânt al Kremlinului spune că Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni, dar invazia sa din 2014 a Crimeei și sprijinul său continuu pentru rebelii separatiști din regiunea Donbas a Ucrainei îi pun pe oficiali europeni și americani în alertă.

Analiză Time: Care sunt planurile lui Vladimir Putin în Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Noi 2021   •   11:35

Șefa Comisiei Europene,Ursula von der Leyen,  insistă că U.E. și SUA „suțin pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei” și împreună discută public despre măsuri de represalii, în principal sancțiuni, dacă Rusia trece granița. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că o incursiune rusă ar fi o „greșeală gravă”, iar SUA ar fi expediat aproximativ 80 de tone de muniție în Ucraina pentru a sprijini Kievul.

Ce face Vladimir Putin?

În ultimii ani, președintele rus a îmbrățișat pe deplin cuvintele și acțiunile anti-occidentale în stilul Războiului Rece, cel puțin parțial ca un mijloc de a-și spori cotele de aprobare slabe. Un sondaj publicat în octombrie de Centrul Levada din Moscova a constatat că încrederea Rusiei în Putin a scăzut la 53%, cel mai scăzut nivel din 2012. Istoria arată că o luptă cu Ucraina poate ajuta în acest sens.

Trupele ruse, susține Putin, răspund provocărilor occidentale din Marea Neagră, unde NATO a organizat recent exerciții militare neanunțate. De ce ar trebui Rusia, să ignore prezența ostilă a navelor de război și avioanelor de luptă americane și europene atât de aproape de coasta Rusiei? Este, de asemenea, posibil ca Putin să-i semnaleze președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să nu încerce să-și sporească puterea politică în scădere, devenind mai agresiv militar cu rebelii din Donbas în lunile următoare.

Cu toate acestea, o invazie rusă a Ucrainei rămâne puțin probabilă. În urmă cu șapte ani, când Putin a luat Crimeea ca răzbunare pentru tulburările politice de la Kiev care l-au forțat pe președintele pro-rus al Ucrainei să părăsească țara, trupele sale intrau în singura parte a Ucrainei unde majoritatea cetățenilor erau etnici ruși.

Asta a garantat o primire în mare parte prietenoasă. La acea vreme, Kremlinul avea și elementul surpriză. Susținerea ulterioară a Rusiei pentru separatiștii din Donbas din Ucraina a avut loc, de asemenea, pe un teritoriu mai ales prietenos. Astăzi, agresiunile lui Putin au otrăvit permanent atitudinile a zeci de milioane de ucraineni față de Moscova.

Avansarea Rusiei pe teritoriul Ucrainian nu poat aduce nimic bun

De aceea, orice avansare a Rusiei pe noul teritoriu ucrainean s-ar dovedi extrem de costisitoare pentru Rusia. Ucraina nu poate învinge Rusia pe teren, iar NATO nu s-ar alătura luptei, dar pierderile grele ale Rusiei și costurile financiare ale deținerii unui teritoriu ostil sunt prea scumpe din punct de vedere politic pentru un președinte rus care nu este atât de popular ca înainte.

.De fapt, un alt sondaj Levada a constatat că, deși rușii tind să învinovățească Occidentul pentru problemele din Ucraina, ei nu cred că un „război pe scară largă” cu Ucraina ar fi benefic pentru a îi spori popularitatea lui Putin.

Toate acestea fiind spuse, Ucraina nu este în măsură să ignore prezența bruscă extinsă a trupelor ruse de-a lungul graniței sale, iar oficialii americani și europeni știu că orice declarație mai puțin fermă a sprijinului lor poate face mai probabilă acțiunea ostilă a Rusiei. Riscul de război rămâne scăzut, dar nimeni nu se va relaxa până când acei soldați ruși nu dau înapoi.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Rusia Ucraina
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close