Antena 3 CNN Externe Secretarul General al ONU, apel către Rusia la locul unei gropi comune din Bucha

Secretarul General al ONU, apel către Rusia la locul unei gropi comune din Bucha

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a vizitat Bucha, locul unde au fost găsite numeroase cadavre de civili după retragerea trupelor ruse.

Secretarul General al ONU, apel către Rusia la locul unei gropi comune din Bucha
Sursa foto: Twitter @AFP
de Adrian Iclozan    |    28 Apr 2022   •   15:43

Aflat, joi, în Ucraina, pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski, Guterres a fost în urmă cu două zile la Moscova, de unde a revenit fără niciun mesaj optimist în privința șanselor de pace.

"Războiul nu se va încheia în urma unor întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federația Rusă va decide să-i pună capăt și atunci când va exista – după o încetare a focului – o posibilitate de acord politic serios", a declarat el la CNN.

La Bucha, Guterres și-a ales cu grijă cuvintele, evitând să condamne în mod direct Rusia, pe care numeroși lideri occidentali au acuzat-o de crime de război, notează BBC.

"Fac apel la Federația Rusă să accepte să colaboreze cu Tribunalul Penal Internațional. Când vorbim de crime de război, nu trebuie să uităm că cea mai rea dintre crime este războiul însuși", a spus el.

În prima parte a zilei de joi, Guterres a vizitat, de asemenea zonele devastate de război din suburbiile Kievului și orașul învecinat Borodianka, scena unor alte crime împotriva civililor.

"Acest scenariu îngrozitor demonstrează ceva care, din păcate, este întotdeauna adevărat, și anume, că civilii plătesc întotdeauna cel mai mare preț. În aceste clădiri locuiau civili nevinovați, care au plătit cel mai mare preț într-un război la care nu au contribuit. Nu există o cale prin care un război să poată fi acceptabil în secolul 21", a declarat înaltul reprezentant, citat de CNN.

Pe agenda discuțiilor de joi, dintre Secretarul General al ONU și președintele ucrainean, figurează situația civililor prinși în încercuire la Mariupol.

Mai devreme în cursul zilei, CNN a relatat că autoritățile locale oraș au avertizat asupra riscurilor de epidemie, având în vedere situația sanitară "îngrozitoare", creșterea temperaturilor din ultimele zile și faptul există încă, posibil, mii de cadavre neînhumate.

Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni locuiesc încă în oraș, în ciuda săptămânilor de lupte grele și a faptului că aprovizionarea cu apă a fost întreruptă.

×
Subiecte în articol: Antonio Guterres Rusia Bucha
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close