
Atacatorul care a deschis focul marţi într-o şcoală din Austria, omorând 10 persoane înainte de a se sinucide, era un împătimit al jocurilor video de tip "First Person Shooter" (N.r. - FPS, în care jucătorul "vede" acţiunea desfăşurându-se prin ochii propriului său caracter), a indicat joi poliţia din oraşul Graz, unde a avut loc tragedia, scrie Agerpres.
Michael Lohnegger, şeful biroului de investigaţii din landul Stiria, l-a descris pe fostul elev al şcolii în vârstă de 21 de ani ca fiind un introvertit, care ducea o viaţă "extrem de retrasă".
"Arthur A. ducea o viaţă extrem de retrasă, nu lua parte la activităţi în viaţa normală exterioară, în lumea reală, prefera să se retragă în spaţiul virtual", a declarat Lohnegger presei.
În timpul atacului de marţi, tânărul era înarmat cu un pistol Glock, o puşcă cu două ţevi şi cu un cuţit de vânătoare. Armele le cumpărase legal, în aprilie şi mai, trecând evaluarea psihologică necesară pentru a le obţine. În locuinţa sa poliţia a găsit planuri pentru un atentat cu bombă şi o bombă artizanală nefuncţională.
"Dovezile examinate până acum nu au oferit nicio indicaţie privind motivul atacului. Atacatorul nu avea relaţii apropiate cu victimele şi îl cunoştea doar pe profesorul care a fost ucis", a menţionat Lohnegger.
Autorităţile au mai afirmat că suspectul nu îşi finalizase studiile la şcoală. Presa locală a relatat că tânărul, care locuia cu mama sa la periferia oraşului Graz, se simţise hărţuit la şcoală şi a vrut răzbunare. Poliţia a refuzat să confirme acest lucru.
Vecinii şi oficialii din Kalsdorf bei Graz, unde locuia, şi l-au descris ca fiind un individ retras şi fragil, ce purta adesea şapcă şi căşti.
Întrebat despre acuzaţiile de hărţuire (bullying) de la şcoala din Dreierschutzengasse, pe care o frecventase tânărul, directorul adjunct al acesteia, Norbert Urabl, a declarat pe postul naţional de televiziune ORF că este un "subiect delicat".
"Bullyingul este un subiect foarte delicat. Bullyingul apare la atât de multe niveluri încât este foarte dificil să identifici termenul de bullying în cazul de faţă", a explicat el.
"Dar cert este că (...) e nevoie urgentă de mai multă sensibilitate pentru a recunoaşte procesele de hărţuire mai devreme", a adăugat responsabilul şcolii.
Austria are una dintre cele mai puternic înarmate populaţii civile din Europa, cu aproximativ 30 de arme de foc la 100 de persoane, potrivit Small Arms Survey, un proiect de cercetare independent.