Antena 3 CNN Externe Ariel Sharon, în comă de doi ani, împlineşte 80 de ani

Ariel Sharon, în comă de doi ani, împlineşte 80 de ani

Ariel Sharon, în comă de doi ani, împlineşte 80 de ani
26 Feb 2008   •   10:40

Fostul premier israelian, Ariel Sharon, în comă de mai bine de doi ani, împlineşte marţi 80 de ani. Autorităţile nu au programat nicio ceremonie publică pentru aniversarea sa. În plus, pentru unul dintre fiii fostului premier ziua tatălui său e ultima pe care o petrece în libertate. Acuzat de corupţie şi condamnat la şapte luni de arest, Omri Sharon, intră miercuri în închisoare.

Ariel Sharon s-a născut în 1928, în Palestina, teritoriu aflat la acea dată sub administraţie britanică. De când era adolescent, Sharon s-a înrolat în Hagannah, organizaţia militară clandestină a evreilor care locuiau în Palestina. S-a remarcat în războaiele arabo-israeliene din anii 50-60 şi a urcat rapid în ierarhia militară. Pentru meritele sale în războiul de 6 zile din 1967, Ariel Sharon a fost promovat general de brigadă. Datorită staturii sale, prietenii l-au supranumit generalul buldozer. A intrat în politică în 1973 şi a făcut parte din majoritatea guvernelor care s-au perindat la conducerea Israelului. A fost pe rând consilier pe probleme de securitate, ministru al agriculturii, al comerţului, ministru al construcţiilor, al apărării sau de externe.

Considerat un erou ca militar, viaţa sa politică nu a fost lipsită de scandaluri. Sharon a fost acuzat că, în 1982, în timp ce ocupa funcţia de ministru al apărării, a permis masacrarea a câteva sute de palestinieni din taberele de refugiaţi de la Sabra şi Chatila, în Liban.

A fost suspectat de asemenea de implicare în grave scandaluri de corupţie, împreună cu fiii săi. Ariel Sharon este acuzat şi că ar fi provocat declanşarea celei de-a 2-a intifade, în 2000, când a apărut pe Esplanada Moscheilor cu un pistol la brâu.

La un an de la acest incident, Sharon a devenit prim ministru. Perioada era una extrem de tulbure, iar regiunea era zguduită de atentate sângeroase ale palestinienilor extremişti. La conducerea guvernului, Sharon s-a făcut remarcat prin decizii controversate. Pentru a contracara terorismul, Sharon a decis asasinarea mai multor lideri ai grupărilor fundamentaliste.

Tot el este cel care a demarat construcţia aşa-numitului zid de securitate, menit să asigure protecţia Israelului în faţa atacurilor teroriste. În februarie anul trecut, Sharon a încheiat un armistiţiu cu palestinienii, document care a pus capăt intifadei. În august 2005, Ariel Sharon a ordonat dezafectarea coloniilor evreieşti din Fâşia Gaza, teritoriu care a fost redat palestinienilor.

Decizia a fost apreciată în plan extern, însă l-a îndepărtat de propriul său partid, Likud, ostil retragerii coloniştilor. Sharon a părăsit partidul şi a înfiinţat o altă formaţiune, Kadima.

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close