Antena 3 Externe Armistiţiul umanitar anunţat de Moscova a intrat în vigoare în oraşul Alep

Armistiţiul umanitar anunţat de Moscova a intrat în vigoare în oraşul Alep

20 Oct 2016   •   13:59
Armistiţiul umanitar anunţat de Moscova a intrat în vigoare în oraşul Alep

Armistiţiul "umanitar" decretat de Moscova pentru a permite populaţiei civile şi rebelilor să părăsească oraşul sirian Alep a intrat în vigoare joi, după mai multe săptămâni de ofensivă sângeroasă care a vizat cartierele controlate de rebeli în partea de est a oraşului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Armistiţiul, care a început la ora locală 08:00 (05:00 GMT), intervine la două zile după ce regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi aliatul său rus şi-au suspendat raidurile aeriene devastatoare asupra cartierelor din estul Alep, unde locuiesc circa 250.000 de persoane.

Moscova a anunţat miercuri că armistiţiul va dura 11 ore şi nu opt, aşa cum anunţase iniţial. Miercuri seara, armata siriană a declarat că încetarea focului va dura trei zile. La Berlin, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat dispus să prelungească "pe cât este posibil" oprirea loviturilor aeriene.

Vor fi deschise opt coridoare umanitare - şase pentru evacuarea civililor, bolnavilor şi celor răniţi, şi două pentru retragerea rebelilor înarmaţi, dar care pot fi, de asemenea, folosite şi de către civili - a anunţat, miercuri, Statul Major general rus.

Armistiţiul intervine în timp ce Moscova face obiectul unor critici virulente de mai multe săptămâni pe scena internaţională, Occidentul denunţând "crime de război" în urma bombardamentelor lansate la 22 septembrie, caracterizate printr-o violenţă extremă, şi care s-au soldat cu sute de morţi printre civili şi distrugeri masive ale infrastructurii civile, inclusiv spitale.

Regimul sirian şi aliatul său rus afirmă totodată că bombardarea cartierelor din estul Alepului au vizat eliminarea "teroriştilor", în principal jihadişti din Front Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra, ramura siriană a Al Qaida.

Fosta capitală economică a Siriei, Alep a devenit unul din simbolurile războiului care a divizat Siria din martie 2011. Oraşul este divizat din 2012 între sectorul Vest proguvernamental şi sectorul Est, aflat sub controlul insurgenţilor.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close