Antena 3 CNN Externe Artiştii, jurnaliştii şi scriitorii turci îndeamnă Guvernul să înceteze retorica urii

Artiştii, jurnaliştii şi scriitorii turci îndeamnă Guvernul să înceteze retorica urii

Artiştii, jurnaliştii şi scriitorii turci îndeamnă Guvernul să înceteze retorica urii
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Iun 2013   •   14:42
Artişti, jurnalişti şi scriitori turci, inclusiv laureatul Nobelului pentru Literatură Orhan Pamuk, au publicat sâmbătă, pe o pagină întreagă, în mai multe ziare, un apel adresat Guvernului pe care îl îndeamnă să înceteze retorica urii pe care o practică şi să nu mai divizeze ţara, relatează AFP, conform Mediafax.
Această iniţiativă apare în urma unei mişcări de contestare fără precedent ce a vizat timp de aproape trei săptămâni regimul conservator al partidului provenind dintr-o mişcare islamistă aflat la putere din 2002 şi a cărei reprimare în sânge de către poliţia turcă, foarte criticată în lume, a afectat imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan.
Ca răspuns, Erdogan a continuat să îi critice dur pe manifestanţi printr-o retorică negativă, inclusiv pe artişti, pe care i-a calificat drept "grupuri marginale".
"Suntem îngrijoraţi", au scris aceştia în apelul semnat şi de pianistul de renume internaţional Fazil Say.
Cunoscut pentru ateismul său militant, celebrul pianist a fost condamnat la jumătatea lui mai din cauza tidarelor sale provocatoare împotriva regimului musulman în mesaje postate pe Twitter. Condamnarea sa, anulată ulterior, a suscitat un val de critici împotriva Turciei.
"Retorica lui 'voi împotriva noastră' accentuează disensiunile în societatea noastră", au avertizat ei, îndemnând Guvernul să pună capăt presiunilor.
Unii analişti au apreciat că Erdogan a pus gaz pe foc calificând manifestanţii, majoritatea tineri provenind din clasa de mijloc, drept "huligani" şi "terorişti".
Erdogan a adâncit totodată prăpastia între popor şi susţinătorii săi, îndemnându-i pe aceştia din urmă să organizeze contramanifestaţii şi declarând împotriva adversarilor săi că "nimeni nu ne poate intimida (...), nu primim ordine sau instrucţiuni de la nimeni, în afară de Allah".
BBC şi-a exprimat luni preocuparea faţă de ceea ce postul a calificat o campanie a autorităţilor turce vizând "intimidarea jurnaliştilor".
Primarul din Ankara Melih Gokcek a formulat, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, acuzaţii împotriva corespondentului turc al BBC Selin Gerit, calificându-l drept spion în solda Marii Britanii.
Mişcarea de contestare, care a început pe 31 martie, s-a soldat cu patru morţi - trei manifestanţi şi un poliţist - şi alţi aproximativ 8.000 de răniţi, potrivit ultimului bilanţ prezentat de medici turci.
 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close