Antena 3 CNN Externe Cum pot îngheța SUA și aliații tranzacțiile cu aurul rusesc | Ce înseamnă asta pentru Putin

Cum pot îngheța SUA și aliații tranzacțiile cu aurul rusesc | Ce înseamnă asta pentru Putin

SUA și aliații săi au declarat joi că vor bloca tranzacțiile financiare cu Banca Centrală a Rusiei care implică aur, cu scopul de a restrânge și mai mult capacitatea țării de a-și folosi rezervele internaționale din cauza invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin. Putin își construiește stocul de aur din 2014.

Cum pot îngheța SUA și aliații tranzacțiile cu aurul rusesc | Ce înseamnă asta pentru Putin
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    25 Mar 2022   •   10:52

Iată cum ar funcționa aceste sancțiuni:

Cât aur are Rusia?

Achizițiile rusești de aur au crescut în 2014, după ce SUA au emis sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Crimeei de către Putin. Acum, țara deține rezerve de aur de la 100 la 140 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din deținerile Băncii Centrale Ruse, potrivit oficialilor americani.

În plus, Banca Rusiei a anunțat pe 28 februarie, la scurt timp după ce mai multe bănci rusești au fost scoase din sistemul de mesagerie bancar SWIFT, că va relua achiziția de aur pe piața internă a metalelor prețioase.

Cum ar putea Rusia să folosească aurul pentru a se sustrage de la sancțiuni?

SUA afirmă că Rusia poate și a folosit aurul pentru a-și susține moneda ca o modalitate de a evita impactul sancțiunilor. O modalitate de a face acest lucru este schimbând aurul cu o valută mai lichidă, care nu este supusă sancțiunilor actuale.

O altă modalitate ar fi să vândă lingourile prin intermediul piețelor de aur și al dealerilor. Aurul ar putea fi, de asemenea, folosit pentru a cumpăra direct bunuri și servicii de la vânzători dispuși.

Cum s-ar aplica sancțiunile?

Anunțul SUA de a bloca tranzacțiile cu aur a fost făcut alături de G7 și aliații Uniunii Europene care vor impune și interdicția rezervelor de aur. Noul ghid al Departamentului de Trezorerie al SUA afirmă că persoanelor americane, inclusiv dealerii de aur, distribuitorilor, angrosiştilor, cumpărătorilor şi instituţiilor financiare, le este în general interzis să cumpere, să vândă sau să faciliteze tranzacţii legate de aur care implică Rusia şi diferitele părţi care au fost sancţionate.

Ce fel de impact ar avea asta asupra Rusiei?

Mișcarea ar trebui să afecteze și mai mult capacitatea țării de a spăla bani și va aplica, de fapt, sancțiuni secundare persoanelor care fac comerț cu aur cu Rusia, spun experții.

„Este o altă modalitate de a închide lacunele sancțiunilor și de a crește presiunea economică asupra entităților ruse”, a declarat Rachel Ziemba, un membru senior adjunct la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Interdicția tranzacțiilor cu aur este, de asemenea, o încercare de a preveni tranzacțiile financiare inovatoare prin alte țări care continuă să facă afaceri cu Rusia.

Ce alte sancțiuni au fost aplicate?

De asemenea, SUA au luat sancțiuni suplimentare joi. A sancționat zeci de companii rusești de apărare, 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei - sau adunarea de stat - și șeful celei mai mari instituții financiare din Rusia. A

ceste acțiuni se adaugă controalelor la export și sancțiunilor financiare emise în ultima lună asupra lui Putin, cercului său apropiat, a unora dintre cele mai importante instituții financiare ale țării, împreună cu eliminarea mai multor instituții bancare din sistemul de mesagerie bancar SWIFT.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina aur sanctiuni
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close