Antena 3 CNN Externe Băncile din Cipru rămân închise până marţi. Reuniune de urgenţă la Guvern

Băncile din Cipru rămân închise până marţi. Reuniune de urgenţă la Guvern

Băncile din Cipru rămân închise până marţi. Reuniune de urgenţă la Guvern
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    20 Mar 2013   •   20:38

Băncile comerciale din Cipru nu îşi vor deschide porţile joi şi vineri, iar luni este o sărbătoare publică, astfel că instituţiile vor rămâne închise până marţi, a anunţat miercuri Banca Centrală, potrivit AFP.

În paralel, guvernul cipriot se reuneşte miercuri seară într-o şedinţă de urgenţă pentru a găsi o alternativă care să facă acceptabil planul european de susţinere şi să restructureze sectorul bancar.

Executivul pregăteşte texte de lege care să restrângă ieşirile de lichidităţi după redeschiderea băncilor, potrivit postului public de radio. Aceste texte, care ar urma să despartă sectorul bancar în bănci bune şi bănci de rebuturi, trebuie însă validate de guvern şi Parlament înainte de redeschiderea băncilor.

Băncile cipriote nu şi-au mai deschis porţile după anunţarea, sâmbătă, a unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, printre ale cărui clauze figura şi obligaţia statului cipriot de a impozita cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume.

Parlamentul cipriot a respins însă marţi taxa nepopulară. Ciprul ar trebui să strângă 5,8 miliarde de euro în schimbul unui sprijin de 10 miliarde de euro.




×
Subiecte în articol: Cipru
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close