Antena 3 CNN Externe Un bărbat a primit 45 de milioane de dolari după ce a stat 20 de ani în închisoare

Un bărbat a primit 45 de milioane de dolari după ce a stat 20 de ani în închisoare

Un bărbat a primit o despăgubire de 45 de milioane de dolari, după ce a fost condamnat pe nedrept şi a stat în închisoare 20 de ani.

Un bărbat a primit 45 de milioane de dolari după ce a stat 20 de ani în închisoare
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    23 Noi 2022   •   14:14

Bărbatul din Ohio a câștigat 45 de milioane de dolari într-un proces civil împotriva unui departament de poliție și a unui detectiv ale căror acțiuni au dus la condamnarea sa greșită și la mai mult de 20 de ani în spatele gratiilor.

Dean Gillispie a dat în judecată poliția din Miami Township și pe fostul detectiv Scott Moore pentru suprimarea probelor și influențarea martorilor într-un caz de viol și răpire din 1991, relatează USA Today.

Gillispie a fost condamnat în 1991 și eliberat din închisoare în 2011. Astăzi, Gillispie are 57 de ani și locuiește în Fairborn, o suburbie a orașului Dayton, notează Mediafax.

"Oroarea care i-a fost provocată lui Dean, familiei și comunității sale este greu de înțeles", a declarat directorul unei organizații, Mark Godsey. "Modul în care autoritățile au impus o condamnare și apoi au refuzat să recunoască o greșeală a fost dezamăgitor. Nimic nu îl poate răsplăti pe Dean".

David Owens, a cărui firmă apără condamnații pe nedrept și care l-a reprezentat pe Gillispie, a declarat că daunele de 45 de milioane de dolari reprezintă un record în Ohio.

Nu este clar deocamdată dacă se va face apel în acest caz.

Gillispie și-a susținut cu tărie nevinovăția încă din prima zi. El a fost condamnat pentru violul și răpirea unor surori gemene și răpirea unei a treia femei, într-un alt atac. Însă la proces a reieșit că detectivul Moore a încălcat drepturile lui Gillispie prin ascunderea unor probe care ar fi ajutat apărare, ar fi pretins că un martor a făcut o identificare când nu a făcut-o, iar mai târziu le-a spus victimelor că s-ar putea să nu-l recunoască pe Gillispie în instanță pentru că acesta "și-a vopsit părul".

Nicio probă biologică nu l-a legat vreodată pe Gillispie de crime.

×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
Horoscop 29 noiembrie 2023. Balanțele bat pasul pe loc
x close