Antena 3 CNN Externe Blestemul oraşului unde jumătate din populaţie suferă de DEMENŢĂ. Explicaţia oamenilor de ştiinţă este şocantă

Blestemul oraşului unde jumătate din populaţie suferă de DEMENŢĂ. Explicaţia oamenilor de ştiinţă este şocantă

Blestemul oraşului unde jumătate din populaţie suferă de DEMENŢĂ. Explicaţia oamenilor de ştiinţă este şocantă
de O.S.    |    07 Ian 2015   •   11:56
Mulţi dintre locuitorii orăşelului andin Yarumal, din Columbia, încep să sufere de demenţă înainte de a împlini 40 de ani. Boala este numită de localnici „la bobera” – „prosteala”, şi este considerată un fel de blestem al satului, dar oamenii de ştiinţă au găsit explicaţia acestei situaţii bizare.

În Yarumal, neobişnuit de mulţi locuitori suferă, la vârsta mijlocie, de demenţă avansată. Boala debutează cu slăbirea memoriei, pentru a progresa apoi rapid, ajungând să se manifeste prin dezorientare, halucinaţii, agresivitate.

În cele din urmă, mulţi oameni, la vârsta de nici 50 de ani, ajung să fie incapabili să mai trăiască independent şi trebuie să fie îngrijiţi ca nişte copii mici de către cei rămaşi valizi – uneori chiar de 
propriii lor părinţi vârstnici.


Care este explicaţia acestui „blestem”? Mulţi dintre oamenii din Yarumal au moştenit – de la un strămoş îndepărtat, de origine bască – o mutaţie genetică (a unei gene situate pe cromozomul 14), denumită mutaţia „paisa”, care îi predispune la apariţia unei forme devastatoare de maladie Alzheimer, cu debut precoce.


×
Subiecte în articol: dementa
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close