Antena 3 CNN Externe Boris Johnson anunță că situația se ameliorează în criza carburanților

Boris Johnson anunță că situația se ameliorează în criza carburanților

Situația combustibililor din Marea Britanie începe să se amelioreze, susține premierul Boris Johnson, citat de presa din insulă.

Boris Johnson anunță că situația se ameliorează în criza carburanților
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Sep 2021   •   23:50

Johnson a cerut șoferilor să își alimenteze vehiculele "în mod normal".

Prim-ministrul susține că situația la nivelul benzinăriilor "se stabilizează" iar oamenii trebuie "să aibă încredere" să își continue activitățile uzuale, după zile întregi marcate de cozi la pompe și stații închise.

În schimb, opoziția laburistă l-a acuzat pe Johnson că a lăsat țara să se prăbușească din criză în criză.

După ce ministrul britanic al mediului, George Eustice, a declarat că lipsa șoferilor de camion nu reprezintă o mare problemă, ministrul apărării de la Londra, Ben Wallace, a aprobat ca 150 de șoferi militari să ajute la livrarea de combustibil în țară.

Instruirea acestora pentru a putea opera cisternele civile de combustibil ar urma să dureze încă trei zile, astfel că primele transporturi petroliere în Marea Britanie operate de șoferii armatei ar urma să aibă loc până la finele acestei săptămâni.

Premier britanic, întrebat dacă lucrătorii esențiali ar trebui să alimenteze prioritar: "Cel mai bine e să revenim la normal"

BBC notează că, în pofida optimismului afișat de prim-ministru, mulți șoferi încă se confruntă cu dificultăți când vine vorba să alimenteze, astfel că au apărut apelurile ca lucrătorii esențiali, precum cei din Sănătate, să aibă prioritate la pompe.

Johnson a fost solicitat să spună dacă susține accesul prioritar pentru lucrători precum cei din NHS, sistemul național de sănătate din Marea Britanie.

"În condițiile în care lucrurile se stabilizează, cel mai bine este să revenim la normal", a fost răspunsul său.

El a spus că îi înțelege pe cei care nu au putut să alimenteze în zilele din urmă și a caracterizat situația drept "frustrantă și enervantă".

"Ce aflăm de la reprezentanții industriei este că situația din benzinării se stabilizează. Aș face apel la toată lumea să își vadă de activități în mod obișnuit și să alimenteze după necesități", a concluzionat el.

16% dintre benzinăriile britanice, complet aprovizionate. Normalul înaintea crizei era 40%

Potrivit BBC, o sursă guvernamentală a confirmat informațiile că 16% dintre benzinăriile britanice sunt în prezent complet aprovizionate, comparativ cu 10% în weekend, când a avut loc una dintre cele mai rele "curse" după combustibili.

Sursa citată a arătat că anterior crizei, un indicator al normalității era ca 40% dintre benzinării să fie complet aprovizionate.

PRA, organizație care reunește aproximativ 5.500 din cele 8.000 de benzinării din Marea Britanie, a precizat că aproximativ 37% dintre stațiile arondate au rămas fără benzină și motorină. Situația este îmbunătățită, comparativ cu ultimul weekend, când două treimi dintre stațiile PRA au anunțat că nu mai au combustibil.

Directorul executiv al PRA, Gordon Balmer, spus că, în condițiile în care procesul de reaprovizionare continuă, este de așteptat ca numărul benzinăriilor unde se poate alimenta să crească în următoarele 24 de ore.

Marea Britanie: Deficit de 100.000 de șoferi de camion

În rafinării și la terminale, nivelul rezervelor petroliere este normal. Ceea ce afectează livrările către sectorul civil este lipsa de șoferi specializați.

BBC notează că, în contextul post-Brexit, Marea Britanie se confruntă cu lipsa a peste 100.000 de șoferi de camion.

Aceasta reprezintă o sursă de probleme pentru mai multe industrii, între care cea alimentară și cea a vânzărilor cu amănuntul, din cauza întreruperii lanțurilor de aprovizionare.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson criza combustibililor
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close