Antena 3 CNN Externe Germania anunță că livrează Ucrainei "cel mai modern sistem defensiv", capabil să apere un oraș de tirurile rușilor

Germania anunță că livrează Ucrainei "cel mai modern sistem defensiv", capabil să apere un oraș de tirurile rușilor

Germania, criticată inclusiv din interior pentru ritmul lent în care își onorează promisiunile de a furniza Ucrainei armament, își asumă noi angajamente față de Kiev.

Germania anunță că livrează Ucrainei "cel mai modern sistem defensiv", capabil să apere un oraș de tirurile rușilor
Sursa foto: Hepta / DPA Images / Ciaran McCrickard
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iun 2022   •   12:31

Cancelarul Olaf Scholz (foto) s-a adresat, miercuri, legislativului german și a anunțat că guvernul său va livra Ucrainei sisteme defensive sol-aer cu rază medie, cele mai moderne de acest tip de care dispune Berlinul.

E vorba de sisteme cu rachete IRIS-T, care permit ucrainenilor "să apere un oraș mare" de atacurile lansate de ruși din aer, susține Scholz.

Livrările vor avea loc "săptămânile următoare", s-a angajat el.

Scholz a promis, de asemenea, Kievului un radar de urmărire care poate detecta tirurile de artilerie efectuate cu obuziere, mortiere și rachete. 

Mai mult, cancelarul german a spus că forțele ucrainene de apărare vor primi lansatoare de rachete multiple, într-o mișcare sincronizată cu SUA, care au formulat mai devreme un anunț similar.

Olaf Scholz a menționat că lansatoarele de rachete nu vor putea lovi teritoriul Rusiei.

Angajamentele făcute miercuri de șeful guvernului german vin după numeroase apeluri din partea Kievului, dar și a partidelor germane de opoziție, de a accelera livrarea de armament greu către Ucraina.

Germania a trimis acestei țări, până în prezent, peste 5.000 de mine anti-tanc, 100.000 de grenade de mână și peste 15 milioane de cartușe.

SUA trimit Ucrainei sisteme HIMARS cu rachete care pot lovi ținte în Rusia

SUA vor trimite Ucrainei sisteme de artilerie de înaltă mobilitate, cunoscute sub numele HIMARS, ca parte a celui de-al 11-lea pachet de asistență de securitate acordat în contextul războiului pornit de Rusia.

Anunțul vine la o zi după ce președintele Joe Biden a declarat că nu va înarma Kievul cu rachete capabile să lovească ținte la mare distanță.

Sistemele ce vor fi trimise armatei ucrainene vor fi echipate cu rachete ce pot executa lovituri într-o rază de aproximativ 80 de kilometri.

Este mult sub capabilitățile sistemelor MLRS cu proiectile apte să lovească ținte la 300 - 500 de kilometri, care au fost cerute insistent de Kiev.

Chiar și așa, sistemele promise Ucrainei pot lovi ținte aflate pe teritoriul rus, dacă acestea sunt suficient de aproape de graniță.

Dispozitivele HIMARS sunt superioare, în termeni de distanță până la țintă, tuturor echipamentelor pe care SUA le-au trimis până în prezent în Ucraina.

Spre exemplu, obuzierele M777 pe care SUA le-au trimis luna trecută au o rază de acțiune de doar aproximativ 25 de kilometri.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close