Antena 3 CNN Externe Capăt de drum pentru "Casa miracolului" din insula La Palma. A rezistat zile întregi râurilor de lavă

Capăt de drum pentru "Casa miracolului" din insula La Palma. A rezistat zile întregi râurilor de lavă

A rezistat intactă mai multe zile în zona afectată de erupția vulcanului din La Palma dar, în cele din urmă, natura s-a dovedit mai puternică.

Capăt de drum pentru "Casa miracolului" din insula La Palma. A rezistat zile întregi râurilor de lavă
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    29 Sep 2021   •   17:16

Numită "Casa miracolului" după ce a fost inițial ocolită de râurile de lavă, reședința aparținea unui cuplu de pensionari danezi, Inge Bergedorf și Ranier Cocq.

Imobilul a fost în cele din urmă înghițit de revărsarea de materie vulcanică.

"Totul este distrus", a confirmat, pentru El Mundo, unul dintre proprietari.

Lava revărsată continuu după erupția din 19 septembrie a vulcanului Cumbre Vieja a făcut una cu pământul sute de locuințe și a determinat autoritățile acestei insule din Arhipelagul Canare să evacueze peste 6.000 de oameni.

Marți noaptea, lava a ajuns la Oceanul Atlantic, pe partea vestică a insulei, în contextul temerilor de explozie și generare de gaze toxice la contactul dintre cele două medii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Reacție după erupție: "Am pierdut totul"

Ranier Cocq și soția sa nu se aflau pe insulă când locuința lor a cedat în fața vulcanului. 

Cei doi trăiesc în Danemarca și nu au mai vizitat La Palma de la începutul pandemiei. 

"Am pierdut totul pe insula noastră dragă. E foarte trist. Eu și Inge suntem devastați", a spus Cocq.

Casa a fost construită pe un lot de 3.000 de metri pătrați de teren achiziționat de cei doi cu decenii în urmă.

Cocq și soția spun că, dacă n-ar fi erupt vulcanul, și-ar fi făcut bagajele pentru o escapadă în La Palma în toamna acestui an. 

"Obișnuiam să mergem în octombrie sau noiembrie să culegem strugurii din vie. Însă acum n-a mai rămas nimic", a precizat Cocq.

După revărsarea de lavă, terenul familiei este, probabil, o zonă deșertică.

"Mama încă se uită la vechile imagini pe care le găsește pe internet și spune că încă există speranță. Tata insistă că vom reconstrui în exact aceeași locație. Însă le spun că nu se va putea ajunge acolo", declară Yenny Cocq, una dintre fiicele cuplului.

Un simbol al speranței, imortalizat cu drona

O imagine uluitoare cu casa cuplului danez pe o bucată de pământ, neatinsă de lavă, s-a răspândit rapid pe internet săptămâna trecută și a fost repede adoptată ca simbol al speranței.

Imaginea a fost realizată de fotograful Alfonso Escalero cu ajutorul unei drone. "Vom căuta un alt semn care să ne facă să nu ne pierdem speranța în aceste zile dificile", a scris el pe Instagram.

Serviciul de monitorizare Copernic al Uniunii Europene a estimat că lava revărsată de Cumbre Vieja a distrus peste 650 de case în drumul ei către ocean.

Autoritățile spaniole au declarat La Palma zonă de dezastru și au anunțat ajutoare financiare pentru cei afectați de erupția din 19 septembrie.

Foto principală: reședința lui Inge Bergedorf și Ranier Cocq, înainte de a fi înghițită de lavă

Foto galerie: lava vulcanului Cumbre Vieja a ajuns în ocean, marți noaptea, după o călătorie de mai multe zile (29 septembrie 2021)

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close