
„Ne-am mutat toate saltelele în sufragerie”, spune Georgia Nomikou, locuitoare a insulei Santorini. Ea se teme de impactul valului continuu de cutremure asupra insulei grecești, renumită pentru peisajele sale spectaculoase, care atrag milioane de turiști, scrie BBC.
Însă, în ultima săptămână, liniștea a fost tulburată de mii de cutremure. Santorini și alte insule grecești din apropiere se confruntă cu un fenomen seismic „fără precedent” – o „criză seismică”, termen folosit pentru a descrie o creștere bruscă a numărului de cutremure într-o anumită zonă.
Aproximativ trei sferturi din cei 15.000 de locuitori ai insulei au fost evacuați, iar autoritățile au declarat stare de urgență după ce un cutremur de 5,2 magnitudine – cel mai puternic de până acum – a zguduit insula miercuri. Alte cutremure, de intensitate mai mică, s-au resimțit și joi.
Un fenomen seismic atipic
Seria de cutremure i-a pus în dificultate pe oamenii de știință, deoarece nu urmează tiparul obișnuit al unui seism major urmat de replici.
„Este un fenomen geologic extrem de complex”, a declarat premierul Greciei. Specialiștii sunt de acord că ceea ce se întâmplă în Santorini este neobișnuit.
„Este ceva fără precedent. Nu am mai observat așa ceva în Grecia modernă”, spune Dr. Athanassios Ganas, director de cercetare la Observatorul Național din Atena.
Santorini se află pe Arcul Vulcanic Elenic, o serie de insule formate de activitatea vulcanică. Totuși, insula nu a mai avut o erupție majoră din anii 1950, iar cauza actualei crize rămâne necunoscută.
Dr. Ganas explică faptul că secvența de cutremure a început odată cu trezirea unui vulcan de pe insulă, vara trecută. În ianuarie, activitatea seismică s-a intensificat cu o serie de cutremure mai mici, iar în ultima săptămână fenomenul a escaladat.
De duminică, mii de cutremure au fost înregistrate, cel mai semnificativ având loc miercuri. „Suntem în mijlocul unei crize seismice”, avertizează Dr. Ganas.
Dr. Margarita Segou, de la British Geological Survey, spune că aceste cutremure se produc „în valuri”.
„Este un comportament tipic unui roi seismic: după un cutremur mai mare, de exemplu de magnitudine 4, activitatea seismică se intensifică timp de una sau două ore, după care sistemul se relaxează din nou”, explică ea.
Cât timp va mai continua fenomenul
Răspunsul este incert. Seismologii speră că seismul de miercuri a fost cel mai puternic care va lovi insula, dar nu pot garanta acest lucru. Autoritățile avertizează că activitatea seismică ar putea continua săptămâni întregi.
Nu este clar nici dacă aceste cutremure sunt precursoare unui seism major sau dacă reprezintă un fenomen izolat.
Prof. Joanna Faure Walker, expert în geologia cutremurelor la UCL, spune că unele cutremure mari sunt precedate de o activitate seismică intensă, însă evenimentele actuale din Santorini nu par a fi de natură vulcanică. Cutremurele de origine vulcanică au o semnătură specifică, cu unde de frecvență joasă, dar aceste caracteristici nu au fost detectate aici.
Dr. Segou și echipa sa au analizat cutremurele din regiune din 2002 și 2004 folosind metode de învățare automată pentru a încerca să prezică evoluția actualei secvențe seismice. Deși acele evenimente nu au fost la fel de intense ca cele din prezent, modelele lor ar putea oferi indicii despre ce s-ar putea întâmpla în continuare.
Între timp, forțe suplimentare de poliție și unități militare au fost trimise în Santorini pentru a gestiona situația și a interveni în caz de necesitate.
Locuitorii, între teamă și resemnare
Georgia Nomikou, președinta consiliului local din Santorini, spune că familia sa a ales să rămână pe insulă, dar și-a pregătit bagajele pentru o evacuare rapidă în caz de urgență.
Totuși, nu toți locuitorii sunt îngrijorați.
„Nu mi-e deloc frică”, spune Chantal Metakides, o rezidentă a insulei, care a decis să rămână, în ciuda faptului că mii de vecini de-ai săi au fugit din calea cutremurelor.
„Casa mea a rezistat cutremurelor și erupțiilor vulcanice timp de 500 de ani și încă stă în picioare”, a declarat ea pentru AFP. „Nu există niciun motiv pentru care asta ar trebui să se schimbe acum.”