Antena 3 CNN Externe S-a aflat ce vrea Turcia pentru a debloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO

S-a aflat ce vrea Turcia pentru a debloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să profite de importanța strategică reînnoită a țării sale pentru Occident, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

S-a aflat ce vrea Turcia pentru a debloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Sursa foto: Hepta.ro
de Adrian Iclozan    |    25 Mai 2022   •   14:36

Erdogan încearcă să determine Finlanda și, mai ales, Suedia să se conformeze cerințelor sale referitoare la "denunțarea teroriștilor", dar vizează în același timp și concesii din parte SUA, arată BBC într-un comentariu publicat pe site-ul său.

Astfel, liderul de la Ankara vrea ca Suedia și Finlanda să denunțe public nu doar Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ci și afiliații acestuia, înainte ca statele candidate să primească aprobarea actualilor membri pentru a adera la NATO

PKK a fost desemnat ca organizație teroristă de Regatul Unit, de SUA și de Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, majoritatea membrilor NATO au susținut și chiar au înarmat Unitățile Populare de Apărare (YPG), ramura siriană a PKK, în lupta lor împotriva Statului Islamic, ISIS.

Guvernul turc insistă că Suedia și Finlanda trebuie, de asemenea, să ia mai multe măsuri împotriva simpatizaților PKK despre care afirmă că sunt activi în cele două țări.

Erdogan vrea ridicarea restricțiilor la importurile de arme ale Turciei

Turcia dorește, de asemenea, ca Suedia și Finlanda să pună capăt restricțiilor la exportul de arme pe care le-au impus Ankarei, împreună cu alte state din NATO.

Restricțiile au venit după incursiunea turcă în Siria, în 2019, declanșată cu scopul de respinge unitățile kurde YPG din zona frontierei comune.

Pe lângă aceste condiții, Turcia mai dorește să fie reprimită în programul de achiziție a avioanelor americane F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Nu în ultimul rând, Ankara a cerut guvernului SUA să achiziționeze avioane de război F-16 și seturi de modernizare pentru flota turcă existentă și vrea ca aceste solicitări să fie aprobate.

Potrivit BBC, jocul politic al lui Recep Tayyip Erdogan trebuie interpretat și în contextul alegerilor prezidențiale și generale care vor avea loc în Turcia anul viitor.

Erdogan, în vârstă de 68 de ani, care conduce țara din 2003, fie ca prim-ministru, fie ca președinte, se poate folosi de actuala criză pentru a impulsiona votul naționalist, estimează BBC.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close